“Meneer of mevrouw de Burgemeester”

Streekkrant burgemeester borsbeek

Interview met Dis Van Berckelaer – burgemeester van Borsbeek

Ik vertelde het enkele berichten terug al: voor de Streekkrant mocht ik de afgelopen weken enkele burgemeesters uit de Antwerpse rand interviewen. Reden van deze reeks? We zitten intussen halfweg de legislatuur. Een ideaal moment om eens terug te blikken én vooruit te kijken met de zetelende burgemeester.

Een heel leuke opdracht! Het was alweer enige tijd geleden dat ik een wat uitgebreider interview mocht doen, dat maakte het des te leuker. De lokale politiek in deze regio volg ik al wat langer dankzij het freelance werk dat ik al enkele jaren doe. Dat maakt de voorbereiding natuurlijk heel wat gemakkelijker.

Wat hebben we deze reeks geleerd?

 • Politiek is politiek. Of het nu nationaal of regionaal is, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Maar wat off the record wordt gezegd, kan ik hier uiteraard niet verder gaan uitleggen.
 • Politici zijn wat interviews betreft het omgekeerde van mensen uit de culturele sector. Hoe dichter een politicus bij het nationale niveau aanleunt, hoe sneller hij achteraf nog correcties aan het interview wil aanbrengen. Sommige burgemeesters die enkel lokaal actief zijn, hoefden het interview zelfs niet na te lezen. (Van vertrouwen gesproken!) In de culturele sector heb ik het gevoel dat het andersom is: hoe groter de artiest, hoe minder die geneigd lijkt zaken na te lezen.
 • Dit is echt wel een van de dingen die ik het allerliefst doe. Graag meer van dat! 🙂

Meer te lezen op www.streekkrant.be. Ik deed interviews voor regio Antwerpen-Zuid, Antwerpen-Oost en Antwerpen-Noord.

Volg jij de politiek in je eigen gemeente?

10 comments

 1. De politiek een groter toneelstuk bestaat er niet,…en de acteurs hebben om ter grootste ego,….maar ik snap dat als journalist dit voor jou wel het leukste is om doen.

  Like

 2. Ik kan me soms opboeien in de politiek… Altijd veel beloven en achteraf komt er niet veel van in huis. En dat dom ruziemaken … ze zouden beter constructief samenwerken om iets gedaan te krijgen!

  Like

 3. Als wij zo eens de Zevende Dag kijken valt me nog meer dan vroeger op, hoeveel “holle” woorden en cliché-zinnen de meeste politici gebruiken. Zelfs op lokaal niveau, als ik hier in Hoogstraten dat bekijk, worden dezelfde spelletjes gespeeld. Maar als journalist moet het zeker een van de interessantste zaken zijn om te doen, die interviews.

  Like

 4. mooie opdracht toch, Valerie.
  De lokale politiek is vaak boeiender om te volgen dan de nationale omdat het zoveel dichter bij de eigen leefwereld ligt. De spelletjes die gespeeld worden tussen stadsbestuur en oppositie zijn dan wel vaak van een kinderlijk gehalte… 😉

  Like

 5. Leuke opdracht hé! Vroeger volgde ik de dorpspolitiek ook, toen waren het nog mensen die er echt voor leefden. Nu worden mensen burgemeester in een gemeente waar ze nog maar 6 maanden wonen.

  Like

 6. Zo grappig, dat is nu eens iets dat ik elke keer lees als de Streekkrant in de bus valt 🙂 Vroeger volgde ik de politiek op de voet, maar tijdgebrek (en desinteresse) hebben hier verandering in gebracht. Ik heb als 17 jarige wel eens een grote politicus mogen interviewen en dat vond ik heel spannend 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s