Françaises zonder bh

Ook in tijden van corona moeten kranten en andere nieuwsmedia gevuld worden. En net zoals in gewone tijden lees je ook nu af en toe over grappige of vreemde enquêtes. Groot was mijn verbazing bijvoorbeeld toen ik las dat meer en meer Françaises het dragen van een bh achterwege laten.  

Vier procent van de vrouwen jonger dan 25 jaar droeg voor de lockdown geen bh. Tijdens de lockdown steeg dat percentage naar 20 procent en dat effect blijkt toch blijvend te zijn in die leeftijdscategorie. Nog steeds draagt 18 % niet dagelijks een bh. Ik begin stilaan een oude doos te worden, dus ik behoor niet meer tot die categorie. Maar ook bij vrouwen ouder dan 25 jaar stijgt het aandeel dat liever geen bh draagt.  

Opmerkelijk en wat mij betreft ook onbegrijpelijk. Als belangrijkste reden gaven de meeste vrouwen het comfort aan. Excuseer? Een redenering die ik niet helemaal kan volgen. Een bh geeft volgens mij immers meer comfort. Erg appetijtelijk vind ik het niet, als ik twee borsten heen en weer zie schieten in een bh-loze outfit. Een bh houdt alles netjes op zijn plaats en als je er eentje van goede kwaliteit koopt, zit het ook helemaal niet ongemakkelijk. Integendeel. Je hebt er in allerlei soorten, materialen en kleuren. Ik hou wel van de bralette, een niet-voorgevormd, beugelloos topje dat goed te combineren is met gelijk welke outfit. Met een bralette voel je amper dat je een bh aanhebt, en toch blijft alles netjes zitten waar het moet. Ze zitten enorm comfortabel, al betwijfel ik wel dat je er als vrouw voor moet kiezen als je echt grote borsten hebt. Voor mij zit het echter helemaal perfect.  

Ook seksualisering van de vrouwelijke boezem speelt blijkbaar mee. Persoonlijk kan ik daar ook niet helemaal volgen. Voor mij is een bh een kledingstuk dat deel uitmaakt van je hele outfit. Zonder is het niet helemaal af en als je verkeerd kiest, kan het je hele outfit verpesten.  Er is wat mij betreft ook een groot verschil tussen een goede, lekker zittende bh dragen uit zelfliefde, of sexy lingerie die je niet alleen voor jezelf maar eventueel ook voor een ander draagt. 

Dat de Françaises nu gezamenlijk hun bh naar de kast verwijzen, kan ik dus moeilijk volgen. Ik denk er nog niet over om buiten te komen zonder, en ook in huis vind ik het gewoon comfortabeler om er eentje te dragen. Nu we omwille van corona ook veel meetings via Teams hebben, zou ik het niet willen meemaken dat mijn gesprekspartner aan de andere kant zou zien dat ik mijn bh ben vergeten. (Ik herinner me immers nog goed hoe ik zelf smakelijk heb gelachen om die ene klant die tijdens de meeting opstond en in zijn voetbalbroekje bleek te zitten…). Benieuwd of een dergelijke enquête ook in Vlaanderen/België werd gedaan. Iemand iets van zien passeren? 

Deze post kwam er in samenwerking met Hunkemöller

15 comments

 1. Heel begrijpelijk vind ik het nochtans. Ik zwier mijn bh meteen uit na een werkdag buitenshuis en nu het dikkeretruienweer is, draag ik er alleen nog een als ik ga sporten. Ik vind het echt niet ok dat je als vrouw in de zomer gedwongen wordt een bh te dragen omdat er eens een tepel door de tshirtstof zichtbaar zou zijn. Zonder is zoveel aangenamer! Ik heb er nochtans hele mooie en goede hoor. Maar ik vind het veel vrijer en aangenamer zonder.

  Like

   1. En van de liefde voor “geuren en kleuren”. Natuurlijk, aangezien je dit schreef in samenwerking met Hunkemöller (ik schreef wtee keer umlaut dus besef plots dat ik die naam al jaren verkeerd uitspreek 🙂 ) zullen ze wel eerst gepolst hebben of je voor was 😉

    Like

 2. Ook ik doe mijn bh onmiddellijk uit zodra ik thuis kom. Zo’n bralette heb ik ook eens gepast en het voelde ook niet comfortabel. Ook aan mijn taille verdraag ik niets dat aansluit. Spijtig want ik heb nooit jeans of modieuze broeken kunnen dragen. Voor mij staat comfort op de eerste plaats.

  Like

 3. Ik vind het toch af en toe ook wel zalig om zonder bh te zitten eigenlijk :p Mij stoort dat ook totaal niet als ik merk dat een vrouw geen bh draagt. Maar das allemaal heel persoonlijk hé en iedereen moet maar doen wat fijn voelt denk ik dan.

  Like

 4. Ik heb er niets op tegen als vrouwen ervoor kiezen om er geen te dragen. Persoonlijk vind ik met bh net comfortabeler dan zonder, maar blijkbaar geldt dat niet voor iedereen. Het zal met lichaamsbouw en persoonlijke voorkeuren te maken hebben, vermoed ik.

  Like

 5. Ik kom alleszins niet buiten zonder BH, ik heb al een stevige C-cup en zou die ondersteuning niet willen missen. Zelfs wanneer ik de deur niet uit moet, draag ik er eentje, om thuis te werken bijvoorbeeld. Ik verkies een gewone beugel BH en erger me dat zoveel modellen opgevuld of voorgevormd zijn. Ik vul die cups zelf wel op, haha.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben ook wel team-bh, puur persoonlijk dan. Ik vind comfortabeler met. Sinds ik bevallen ben, draag ik enkel nog exemplaren zonder beugel, dat voelt veel natuurlijker aan voor mij.

  Like

 7. Ik zou hier een uitvoerige reactie kunnen op geven, maar dan moet ik even uit mijn comfortzone treden (wat niet mijn bedoeling is). Er zijn allerlei maten en vormen van vrouwen, ook van borsten. Sommige vrouwen zijn héél mooi zonder beha, andere (vooral diegene die nogal ‘zwaar voorzien’ zijn) ietsje minder. Wat mij betreft: laat elke dame haar zin doen en waar ze zich lekker bij voelt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s