Sale e Pepe; een kennismaking met quinoa

quinoa, italiaans, mozzarella, brugge

Gisteren was er een jarige in huis, hoera! Dat moest uiteraard gevierd worden, dus trokken we naar Sale e Pepe in hartje Brugge. Een klein en gezellig restaurant waar je de authentieke mediterraanse-Italiaanse smaken kan ontdekken. Een stukje Sicilië in de Kleine St. Amandstraat!

Kiezen is verliezen, zegt men wel eens. Bij mij is kiezen van een menukaart vooral stress. Ik ben geen gemakkelijke eter en alles wat maar een beetje exotisch is, jaagt me op culinair vlak angst aan. (Niet schrikken, maar tot voor kort was een lasagne zelfs te exotisch voor me)

Toch koos ik gisteren eens voor het onbekende: een heerlijk slaatje met tomaatjes, mozzarella en… quinoa! Mijn tafelgenoten kozen voor een gerecht met spaghetti met o.a. calamares en een bordje met gnocchi en vis (waarvan ik de naam helaas al vergeten ben…).

Het was mijn eerste kennismaking met Quinoa en dat smaakte zeker naar meer. Ik had de term al vaker horen vallen maar veel wist ik er eigenlijk niet van. Ik deed wat opzoekwerk en leerde het volgende:

 • De Inca’s teelden de quinoa ruim 5000 jaar geleden in het Andesgebergte
 • Quinoa is een leuke afwisseling voor rijst of pasta. Het is bovendien een plantaardige vleesvervanger
 • Quinoa is ideaal voor wie een glutenallergie heeft
 • Quinoa  heeft een hoog vezelgehalte, levert mineralen en vitaminen én bevat veel goede eiwitten

Ik las echter ook dat we tegenwoordig meer eiwitten opnemen dan we eigenlijk nodig hebben. Aardappelen en linzen zouden gelijkaardige gezondheidsvoordelen hebben maar zijn wel stukken goedkoper. Wat van Quinoa mogelijk de zoveelste gezondheidshype maakt. Wat ik echter niet kan ontkennen is dat het gewoon erg lekker was. Dit ga ik zeker nog eten!

Lust jij graag quinoa of vind je het maar niets? Heb je ooit al eens een gerechtje op je blog gepost met quinoa? Laat dan aub hier je link achter ter inspiratie!

 

16 comments

 1. Ik heb het enkel nog maar gegeten in een hapje op een receptie en toen vond ik het maar niets, maar dat lag waarschijnlijk aan de manier waarop het klaargemaakt was. Leuke receptjes zijn dus ook hier welkom, want ik sta er zeker voor open om het nog eens te proberen :-).

  Geliked door 2 people

 2. Ik maak het regelmatig klaar in een slaatje, maar tegenwoordig ben ik slaatjes even beu. Ik vind het ook lekker als alternatief voor pasta of rijst, maar helaas heeft mijn man het niet echt op quinoa begrepen. Tip: op Pinterest vind je heel veel recepten!

  Like

 3. Ik heb quinoa (naar ’t schijnt uit te spreken als ‘kinwa’) ook al eens geprobeerd als alternatief voor de gebruikelijke boterham als ontbijt en ik vond dit echt lekker. Link: https://regenboogbui.wordpress.com/2016/02/05/energietips-bij-een-winterdip/. M’n dochter heeft zonet als bij toeval de presentatie rond haar eindwerk (met als onderwerp ‘Glutenvrij dieet’) achter de rug. Het klopt dat quinoa daar deel van uitmaakt 🙂 en is inderdaad ook erg gezond.

  Like

 4. Hey bedankt om mijn blogje te bezoeken. Ik heb al veel gehoord van Quinoa maar ik moet bennen dat ik het nog nooit geproefd heb. Het ziet er wel heel lekker uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s