De ene luchthaven is de andere niet

nice, vakantie

Lieve mensen, ik ben er even uit geweest. Afgelopen weekend zat ik, samen met mijn ouders en zus, aan de Cote d’Azur. Ik bezocht er Nice, Cannes en Saint-Paul-de-Vence, maar daarover later meer. Nu zou ik het graag met jullie hebben over mijn ervaringen in de luchthavens van Zaventem en Nice.

Het was jaren geleden dat ik nog gevlogen had. Uiteraard was ik vaag wel op de hoogte van het strengere beleid: vloeistoffen moeten in een verpakking zitten met een inhoud kleiner of gelijk aan 100 ml. Ook scheermesjes mogen eigenlijk niet mee in de handbagage. Bij het pakken van mijn koffer had ik daar niet echt bij stilgestaan. En dus had Falderie best wel wat verboden items bij: scheerschuim, scheermesje en haarverzorging.

Geen probleem echter bij Brussels Airport: ik raakt met mijn handbagage vlot voorbij de controle. En dus kon ik onbezorgd genieten van mijn vakantie, met vers gewassen haar. Op terugweg had ik dan ook helemaal geen problemen verwacht. Maar dat was buiten de Franse controleurs gerekend. Bij het passeren van de controle moest mijn koffer meteen open en werden de twee verpakkingen met vloeistof eruit gehaald. Zonder pardon de vuilbak in. Dat ik nog even tegenpruttelde dat het in Brussel geen probleem was, stootte op het duidelijke “Nice is Brussel niet. Wij volgen de regels“. Gelijk hebben ze natuurlijk, ik had maar beter moeten weten. Maar waarom lieten ze dat scheermesje wél in mijn koffer zitten?

Natuurlijk vond ik het best sneu dat mijn “dure” haarverzorging zomaar de vuilbak inging. Maar de regels zijn er voor iedereen, ook voor mij.Vinden jullie het echter normaal dat het ene in Brussel wel kan, maar in Nice niet? En waarom worden sommige spullen wél uit mijn bagage gehaald en andere niet? (Alle items zaten in dezelfde toilettas). De regelgeving is er dan wel, maar wordt niet overal op dezelfde manier nageleefd.

P.s.: Don’t worry, ik was geen gekke dingen van plan met dat scheermesje…

.

19 comments

 1. Hoeveel ton goederen zouden ze zo per dag vernietigen? En zouden ze daar dan nog iets mee doen? Er zou een soort “bewaarsysteem” moeten zijn, waarbij je het nadien terug kan ophalen… Want wat een verspilling anders! Ik let er altijd wel heel goed op wat mee mag of niet, ik vind het anders zonde…

  Like

 2. – Kleine flesjes meedoen en in een plastieken (ziplock-)zakje steken, je moet ze normaal gezien uit je handbagage halen en ernaast in het bakje leggen – Moet in ppe ook voor prullen die in je handtas zitten: wassen-zonder-zeep, lippenbalsem, handcrème,…
  – In Madrid werd ik zo tegengehouden omdat je blijkbaar geen hoefijzer in je handbagage mag hebben (was een standaard waar je een fotokader kan aanhangen) – Nadat ik quasi in tranen had gezegd dat het n cadeautje was (was kapot na een lange vlucht), mocht ik het houden…
  – In Zaventem hebben ze eens een pot choco afgepakt. Een kilo pralines en 5 kilo chocolade daarentegen zijn ok.
  – In de USA hebben ze ook eens mijn valies opengebroken, geen idee waarom, alles zat er nog in, dus die kreeg ik netjes terug met een kapot slot en in plastiek gewikkeld…

  Like

 3. Het is ook eeuwen geleden (lees: 6jaar) geleden dat ik nog gevlogen heb maar ik had mijn voorzorgen genomen. Ze zullen er niet op gelet hebben zeker? Geen idee… Mijn man vliegt echter regelmatig naar Amerika en hij komt dikwijls naar huis met een etiket aan zijn koffer dat de inhoud gecontroleerd werd net zoals ik in een comment hierboven al las.

  Like

 4. De afgenomen producten gaan meestal naar een goed doel. Tis soms wel vloeken maar daarvoor heb je nog de gewone koffer. Maar elke luchthaven is idd anders. Wat ik erger vind is dat de id controle is afgeschaft in Zaventem. Iedereen kan daar zomaar doorheen!

  Like

 5. Ik lees altijd de regeltjes nog eens na omdat ik geen zin heb om eventuele (dure) producten zomaar in de vuilnisbak te laten kieperen.
  Dus kom ik daar met mijn diepvrieszakje met kleine potjes voor vloeistoffen.
  Meestal ga ik voor vertrek even langs bij de apotheek zodat ik wat staaltjes krijg (indien ik enkel met handbagage reis, natuurlijk).
  Mijn koffer werd er deze zomer twee keer uitgehaald in Brussel, geen idee wat de trigger was, maar ze konden er niks op aanmerken.
  Zoals hierboven al aangehaald: het feit dat je ook maar nergens je id-kaart moet tonen, dat is pas erg.

  Like

 6. Ik spreek uit ervaring dat de regels niet op elke luchthaven strikt worden toegepast, maar als het op vloeistoffen aankomt is er weinig marge. Dat komt uiteraard door het gevaar dat een vloeistof in een flesje evengoed een onderdeel kan zijn van een bom of zo. Je kan het oplossen door in de bagage te laten die je incheckt (en dus in het vliegtuigruim verdwijnt). Maar bij de low-cost maatschappijen kost dat aanzienlijk meer én je moet altijd even wachtten aan de bagageband. Niets aan te doen

  Like

 7. Vreemd, want aangezien ik de eerste maanden van het jaar in Spanje woonde, heb ik heel vaak gevlogen en mijn tas werd wel altijd streng gecontroleerd. Ze zullen waarschijnlijk slordig geweest zijn.

  Like

 8. Hangt er waarschijnlijk van af wie de controles uitvoert, de ene wat strenger dan de andere misschien. Hoewel, zou niet mogen vind ik. Liever een flesje dagcrème te weinig dan miserie op het vliegtuig. Ze zullen op het einde van de dag waarschijnlijk wel telkens een mooie ‘buit’ hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s