Tournée Minérale

De laatste jaren is Tournée Minérale meer dan een hype geworden. Het is voor veel mensen hun jaarlijkse vaste afspraak geworden om een maand geen alcohol te drinken. Drank is den Duvel en den Duvel is overal.

Ik deed altijd vrolijk mee – maar mét mate uiteraard. Want ik vind een glaasje lekker en gezellig bovendien. De komende maanden zal het op dat vlak heel wat minder zijn en pas nu besef ik hoe moeilijk het is om op café of op een receptie géén alcohol te drinken. Het aanbod is meestal eentonig en saai. Water, fruitsap, cola. En daar stopt het doorgaans. Een lekkere mocktail? Uiterst zeldzaam. En áls het dan toch op de kaart staat, is het nog maar afwachten wat je krijgt. Zo bestelde ik vorig weekend een mocktail met vers fruitsap, maar toen ik proefde bleek daar helemaal niets vers aan te zijn. Ik vind mezelf wat triestig, als ik daar sta met mijn zoveelste watertje en de mensen rondom mij met een lekkere én fraai uitziende cocktail.

Laat dit een oproep zijn aan iedereen die drank aanbiedt: denk eens na over een leuke non-alcoholische variant. Ik ben ervan overtuigd dat lékkere alternatieven mensen daar spontaan naar zullen doen grijpen.

Ga jij deelnemen aan Tournée Minérale en/of ken jij misschien een leuk recept voor een goede mocktail?

 

 

 

9 comments

 1. Blij je nog eens te lezen!

  Tournée minérale? Sinds ik aan nogal zware medicatie zit, is het gebruik van alcohol bij mij serieeuuuus verminderd. Hooguit één glaasje, zo heel af en toe. Dat maakt het meedoen aan zo’n actie eerder overbodig.

  Like

 2. Het aanbod aan niet-alcoholische bieren en cocktails is groter dan ooit. Check de supermarkt(en) in je buurt.
  Dat een aantal cafés nog niet ten volle op die trein springt, zegt veel over hun (achterhaalde) instelling. Doch de kentering is bezig, wat ik u brom.

  Like

 3. Ik doe er niet aan mee, misschien om wat tegenstrijdig te doen denk ik. Mensen zouden beter over hun gedrag nadenken en het voorgoed veranderen, ipv één maand niet te drinken en dan gewoon hun oude gewoontes op te nemen. Maar ja, ieder doet wat hij/zij wil zeker.
  Ik ben het wel met je eens dat er een groter aanbod mag zijn van niet-alcoholische dranken, altijd water is maar saai.
  😉

  Like

 4. Wat ik persoonlijk graag drink in plaats van Gin Tonic is tonic met zeste van de pel van limoen, fijngeschaafd, en fijngeschaafde gember. En ook het sap van de limoen zelf. heel vel ijsblokjes en een leuk glas en dat maakt me bij!
  Ik voel net hetzelfde als jij . Ik hou er wel rekening mee als ik visite heb en weet dat mensen geen alcohol drinken. En schenk altijd drank in wijnglazen, ook al is het water of frisdrank.

  Like

 5. Ik doe nooit echt zot met alcohol en deed ook nog nooit mee met tournée minerale. Meestal drink ik 1 cava’tje op zondag. Die ga ik niet speciaal laten staan.
  Ik heb al eens negen maanden tournéé minerale gedaan dus ik heb genoeg voorsprong opgebouwd :p
  Dat waren inderdaad negen maanden van trieste mocktails en homemade icetea. Ik testte wat alcoholvrije wijn maar echt bweikes, dan nog liever plat water. Het aanbod mag inderdaad zeker uitgebreid worden!

  Like

 6. Ik doe er niet aan mee want ik doe ook niet zot met alcohol. Ik ben een gematigd drinker het ganse jaar door (idem met alle andere hypes die er tegenwoordig zijn).
  Tijdens mijn zwangerschap vond ik het aanbod mocktails (of toch lekkere mocktails) echt beneden alle peil. Ik ben toen wel een weekend op hotel in Brussel geweest en heb er gegeten bij Resto Henri: het ganse menu werd op mij afgestemd én ik kreeg een mocktail waarvan je nooit zou geloven dat het een mocktail was. Nu, bijna vier jaar later, denk ik er nog aan. Hopelijk volgen nog meer restaurants dit voorbeeld!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s