Candle in the Wind

Wanneer was de slag bij Waterloo? De Guldensporenslag? De Franse Revolutie? Bij dergelijke vragen breekt het angstzweet mij uit. Ik zou er zomaar wel eens 100 jaar of meer naast kunnen zitten. Ik heb gewoon niets met historische data. Of met data in het algemeen. Verjaardagen is bijvoorbeeld nog zoiets aartsmoeilijk. Maar gelukkig is er tegenwoordig Facebook. Dank Amerikaanse vriend voor die handige reminders.

Maar als je me vraagt: op welke datum is prinses Diana verongelukt? Dan weet ik het meteen: 31 augustus 1997. Ik was een jaar of 11 en wist eigenlijk niet eens wie zij was. Maar de hele mediastorm en de gigantische herdenking maakte wel een onuitwisbare indruk op mij.

Ik lag in mijn bedje. Het was nog donker en de dag voor ik naar het zesde leerjaar ging. Ik kon niet meer slapen en ging al naar beneden waar mama voor de televisie zat. Het eerste wat ze zei was “Diana is gestorven”. Ik wist maar vaag wie het was, maar zette me mee in de zetel en keek nog geruime tijd mee naar de beelden en de eerste reacties die binnen sijpelden.

Meester Dirk deelde ons de eerste schooldag op in groepjes. Een voor een moesten wij op het einde van de week het nieuws brengen voor de rest van de klas. Ik was de eerste week aan de beurt. Lady Di was uiteraard ons hoofditem. In dezelfde periode overleed ook Moeder Theresa en startte het proces rond de au pair Louise Woodward plaats. Maar dat verbleekte allemaal bij de heisa in de media en het verdriet van die twee kleine Britse prinsjes.

Weet jij nog waar je was op 31 augustus 1997?

22 comments

 1. Ik was thuis en probeerde die dag angstvallig voor mijn vader te verbergen dat ik door mijn bed was gezakt door erop te springen. Raar he, dat ik die details nog allemaal weet.

  Like

 2. Ik weet nog dat ik naar Samson aan het kijken was en dat er bovenaan tekst verscheen over het overlijden van Diana. Of wacht, was dat nu bij Boudewijn? 😀
  Data, data, data; niet mijn ding :-p

  Like

 3. Ik zie mezelf bij mijn schoonouders thuis, met mijn éénjarige op de arm, toen ik het nieuws hoorde. En ja, ik vond het zielig voor die kindjes en erg, de manier waarop, ze was maar een jaar of zes ouder dan ik toen.

  Like

   1. Ik herinner me vooral wat chaos want ze zeiden dat het niet doorging maar was dat nu zo of niet.. En vragen over ‘wanneer gaat het dan wél door’. Ergens voel je dan het egoïsme van bepaalde fans wel.. ik kon/kan er inkomen dat je niet optreedt als er iemand van je dierbaren plots (en onverwacht) sterft.

    Like

 4. Ik denk dat ik dat gewoon op het nieuws heb gezien. Ik weet het eigenlijk niet meer zo goed wat heel raar is. Ik herinner me wel nog die begrafenis die ik integraal gevolgd heb en hoe slecht ik mij toen voelden in de plaats van haar zonen, William en Harry.
  Ik vond het ook frappant deze morgen hoe ik twintig jaar geleden 36 jaar oud vond terwijl ik binnen anderhalf jaar zelf die leeftijd bereik.

  Like

 5. Ik wist dat helemaal niet meer.
  Vond het op dat moment uiteraard erg dat 2 kinderen hun moeder verloren, maar hoe kun je nu de tranen uit je hoofd wenen (zoals ik gisteren in een herhaling zag) voor iemand die je van haar noch pluim kent? Ik heb dat nooit begrepen.
  Ze zal best een goede vrouw geweest zijn die zich inzette voor veel goede doelen en haar dood was onnodig, maar voor de rest begrijp ik sommige reacties echt niet, sorry.

  Like

 6. Ik ben ook helemaal geen kei in geschiedenis. Verjaardagen onthoud ik dan wel weer beter. Waar ik was op de dag dat dit nieuws de huiskamers bereikte weet ik helemaal niet meer, wel dat het me op een of andere manier raakte. Anders is het met het nieuws van het instorten van de twin towers (9-11) bijvoorbeeld, daarvan weet ik nog precies waar en met wie ik toen was. Ik betrap mezelf er nu wel op dat ik die docu. rond prinses Di een beetje volg, zowel op televisie als in ‘de boekskes’. Je kan er ook niet naast kijken/naast lezen hé…

  Like

 7. Heb het heel bewust beleefd en gans de dag het nieuws gevolgd, fascinerende madam. De docu op National Geographic is écht de moeite In Her Own Words…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s