Den Burgemèèster in Gevoar

peter de becker, toneel, theater, de camereSommige mensen houden niet van dialecten. Ik hoor niet tot die categorie. Ik vind onze Vlaamse dialecten geweldig charmant en hoop dat ze niet snel zullen verdwijnen. Ook theater in het dialect kan mij wel bekoren, al bestaat daarbij wel het risico dat het té plattekes wordt.

Vroeger ging ik wel eens naar het Echt Antwaarps Teater. Alle respect voor Ruud De Ridder. Hij heeft een op en top professioneel theater uit de grond gestampt dat bovendien ook nog eens zelfbedruipend is. Toch een krachttoer in ons Vlaamse culturele landschap. Ik hou van dat mooie, sappige Antwerps dat ze daar spreken.

Maar met dat Antwerps moet je in Brugge natuurlijk niet afkomen. Gelukkig biedt De Camere een West-Vlaamse alternatief. Dit weekend spelen ze Den Burgemèèster in Gevoar. (Wees blij dat ik blog en niet vlog. Mijn uitspraak is nog niet helemaal wat het moet zijn…) Ik deed een interview met de schrijver van het stuk, Peter De Becker. Dat artikel kan je deze week lezen in de krant. En wie 9, 10 of 11 juni wil gaan kijken kan tickets reserveren via decamere@gmail.com of 0497 29 90 92.

Hou jij van theater in je dialect?

10 comments

 1. Ik spreek soms heel bewust dialect met mijn boys, dat mag niet verloren gaan. Ze kennen trouwens goed het verschil 😉 Ik vind dialecten zaig !

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb zeven jaar lang toneel gespeeld bij ’t Madeleintje. Dat was ook vooral in het Brugs dialect en zo zijn er nog wel wat plaatselijke gezelschappen. Heel leuk om te doen, omdat het wel zo natuurlijk over komt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Niks mis met dialect, maar een toneelstuk in het West-Vlaams? Ik ga er weinig van verstaan vrees ik.
  Hebben net “Richard Drei” gezien, ook in het Antwerps, en daar kwam toch commentaar op dat sommigen het niet verstonden, wel sterk stuk overigens!

  Like

  1. ‘Het’ West-Vlaams bestaat niet. Een Kortrijkzaan spreekt anders dan een Bruggeling of iemand van Kortemark. Er zijn gelijkenissen, dat wel.
   Geen kritiek op jou, maar ‘het niets van verstaan’ is volgens mij een gebrek aan goede wil om het (bijvoorbeeld) Brugs te proberen verstaan. In soaps wordt elke Vlaming het vettig Antwerps of vuil Brabants in de strot gestampt, we moeten maar zorgen dat we het begrijpen, zonder onderschriften. Met wat moeite (zeker wat het Antwerps betreft) lukt dit. Het is een levende schande dat mensen als een Karen Damen zoveel televisie-aandacht krijgen, terwijl ze geen deftige zin kan uitspreken.

   ‘Respect’ voor elkaar is het sleutelwoord, zoals voor zoveel zaken. Laat al de ‘leukerds’ die het plezant vinden West-Vlamingen of Limburgers op hun kop te zitten als ze eens hun mond opendoen op TV eens een koekje van eigen deeg krijgen.

   Sorry, Mrs., maar het moest eruit. Nog eens, geen kritiek op jou…

   Like

   1. Er komt stilaan toch wat verandering in. Zo werden ‘Eigen Kweek’ en ‘Bevergem’ al niet meer ondertiteld. Nogal logisch, want West-Vlaams is nu eenmaal een wereldtaal. 😉

    Geliked door 2 people

   2. Wat mij betreft mochten Eigen Kweek en Bevergem ook ondertiteld worden. Het zou het succes van die series alleen maar ten goede zijn gekomen.
    West-Vlaams wereldtaal? Het heeft historisch inderdaad niet veel gescheeld.

    Like

 4. Mijn ouders gaan heel vaak naar toneelstukken in het Gents. Zelf lijkt het me eerder iets voor een ouder publiek. Al heb ik wel heel fijne herinneringen aan het poppentheater van Pierke in het Gents. Nostalgie van de bovenste plank 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb wel nog eens een toneel in het dialect bijgewoond en ik vond dat heerlijk! Zowel mijn man als ik zijn pro dialect. Tegen Emma praten we wel zoveel mogelijk AN zodat ze later minder ‘hinder’ ondervindt van dat accent. Maar op termijn zullen we ook overschakelen naar het dialect. Ik zou het echt erg vinden, mocht dat verloren gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s