Kroatië is een goed idee?

11407054_10206656881237551_7420390836913037856_nIk liet al eens vallen dat de alarmbellen beginnen luiden voor onze zomervakantie. We zijn intussen namelijk zes juni en nog steeds is er niets geboekt. We denken beslist te hebben, maar zolang er geen concreet plan is kan alles nog wijzigen.

Rusland is wat teveel gedoe met visa. Albanië is te ver met de auto. Het noorden van Polen is niet zo boeiend als het zuiden. ‘k Heb getwijfeld over België. Maar dat heeft Het Goede Doel al gedaan. Frankrijk hebben we al teveel gedaan. Spanje trekt me niet zo aan. Nederland is te dicht.

Dus beslisten we om naar Kroatië te gaan. Het is nog niet 100 % zeker maar we hebben al een reisgids gekocht. So what, zal je misschien denken. Maar ik kan je verzekeren: als we ten huize van Falderie een reisgids kopen, is het feitelijk beslist. Want ik ga toch geen reisgids kopen van een reis die we niet zullen maken?

Maar nu twijfelen we. Split en Dubrovnik zijn écht wel ver. Want we gaan met de auto, dat is wel al een zekerheid. Is het een criminele daad om het mooie Dubrovnik niet te bezoeken? Of is er nog genoeg moois te zien in Kroatië? Jullie horen me al komen: ik ben op zoek naar tips en ervaringen. Ons idee? Enkele dagen rondtrekken en wat cultuur opsnuiven en vervolgens ook enkele dagen platte rust dichtbij de zee.

Ben jij al in Kroatië geweest? Welke plaatsen raad je aan? Heb je nog algemene tips? Of heb je nog enkele leuke adresjes?

22 comments

 1. Ik ben alleen nog maar naar Dubrovnik en omgeving geweest. Het is zeker de moeite, maar qua afstand kan ik er niet veel over zeggen want wij waren met het vliegtuig.

  Like

 2. Kroatië is zeker een goed idee! Ik was er drie keer. De eerste keer als kind, in Istrië. De tweede keer in de regio Dubrovnik, om er te werken. En de derde keer op rondreis met de auto. Dubrovnik is mooi, maar wij zijn er toen we met de auto in Kroatië waren ook niet geraakt, wegens te ver. En er is voor de rest ook genoeg te zien. De meren van Plitvice vond ik absoluut de moeite, en ik vind de Kroatische kust prachtig: veel groen, veel baaien. Qua steden bezochten wij toen Zagreb en Split. En het kleinere maar erg charmante Trogir. En als je tijd hebt zou je kunnen combineren met een stukje Slovenië op de heen- of terugweg. Istrië is zo lang geleden dat ik daar geen tips over heb, al herinner ik me wel dat de kuststeden daar ook wel erg mooi waren.

  Like

 3. Wij zijn enkele jaren geleden met de auto naar Kroatië geweest. Heerlijk land, we zijn zeker van plan om nog terug te keren! Of je tot Dubrovnik kan rijden hangt af van hoe lang je gaat. Ga je een week, dan lijkt het me te ver. Wij zijn toen bijna 3 weken weggeweest. De plitvice-meren zijn echt de moeite, zoals hierboven al gezegd. Net als Trogir, Split en Dubrovnik (een avondwandeling op de omwalling bijvoorbeeld). Wij hebben ook het eiland Hvar bezocht, en moest dat dichter liggen, je vond er mij elke vakantie! Zadar vond ik dan weer niets, net als Istrië eigenlijk. Maar dat is smaak, dus voor iemand anders kan het daar de hemel zijn! Zeker doen zou ik zeggen!

  Like

 4. Kroatië is een goed idee ! De Plitvice meren, niet overslaan als je van natuurschoonheid houdt. Ik was er twee keer, ondertussen al even terug. Zou in mijn geheugen moeten gaan graven voor praktische tips. Ik denk dat een reisgids beter werkt 😉

  Like

 5. Doen! En tot Dubrovnic rijden is zeker de moeite! Beetje eilandhoppen is ook fijn en zeker krni risotto eten. Zadar vonden wij ook maar niks, Plitvice zeker wel.

  Like

 6. Dubrovnik is echt de moeite! Mooie stad, lekker eten, zalig weer, natuur in de nabije omgeving. Ik vond de Kroaten zelf wel een beetje bot in bediening, maar dat ligt denk ik aan het communistisch verleden. Waarom vlieg je niet naar Kroatië en huur je daar een auto? Kan je het hele land doorkruisen!

  Like

 7. Ik ben zelf 2 keer naar Istrie geweest met de auto. Zeker een bezoek waard : Pula Rovinj Medulin Porec. Echt doen ! Heel mooi en het lijkt enorm op Italië.

  Like

 8. Mijn lief en ik wilden in juli een week gaan, maar dat leek ons wat te kort om alle plaatsen die we willen bezoeken ook effectief aan te doen. We plannen het dus voor volgend jaar en meteen voor een dag of 10 of 14.
  Mijn oudste broer raadde ons Dubrovnik en Zadar aan 🙂

  Like

 9. Ik ben nog nooit in Kroatië geweest, maar ik zou gaan, ook als je niet tot in Dubrovnik geraakt.

  Overigens zijn er in het Noorden van Polen ook best wel interessante plekken te bezoeken hoor!

  Ik heb tal van reisgidsen van landen die ik nooit bezocht heb :O (en ook nutteloze reisgidsen van voor de val van het ijzeren gordijn en zo)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s