Filmtip: Sprakeloos

Sprakeloos, Tom Lanoye, Stany Crets, Viviane De Muynck, Hilde Van Mieghem

Mijn zus heeft een abonnement bij UGC. Ik daarentegen ga zelden naar de bioscoop. Toch loopt er vanaf vandaag een film in de zalen die ik iedereen zou willen aanraden. Regisseur Hilde Van Mieghem deed immers wat velen onmogelijk achtten: de steengoede roman Sprakeloos van Tom Lanoye verfilmen.

Ik zag Sprakeloos al en achteraf was ik toch ook even van mijn melk. Wat een prachtige, intieme film. Met een prachtige vertolking van Viviane De Muynck als moeder van de succesvolle schrijver Jan Meerman. Die Jan Meerman wordt dan weer gespeeld door Stany Crets. En wow, wat doet die dat goed! Een film over verlies, loslaten en familie.

Sprakeloos, het verhaal

Het leven van schrijver Jan Meerman wordt op zijn kop gezet wanneer zijn moeder een beroerte krijgt. Zijn flamboyante, levendige moeder verliest haar spraakvermogen. In deze moeilijke periode worstelt Jan tegelijk met een deadline voor zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

Voor Deze Week had ik een interview met de regisseur die me vol enthousiasme vertelde over het maken van Sprakeloos, de voordelen van werken met amateuracteurs en de reden waarom zij als regisseur Tom Lanoye kon overtuigen om deze film te maken. Wie niet in de provincie Antwerpen woont kan het interview nog enkele weken via deze link lezen.

Sprakeloos is weer een pareltje van eigen bodem. Ben jij een cinemabezoeker? En staat deze op je lijstje?

 

 

10 comments

  1. Ik heb toevallig net het boek gelezen, niet simpel om te verfilmen lijkt mij. Ik ben ook niet zo’n cinemaganger, (tenzij om mijn dochter een plezier te doen) en om thuis films te kijken heb/maak ik ook maar eens per jaar of zo tijd …

    Like

  2. Ik ben geen filmfan en deze staat ook niet meteen op m’n lijstje. Maar ik heb er wel al heel veel goeie dingen over gehoord!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s