Hoe veilig zijn onze luchthavens?

barcelona, luchthavenEen tijdje terug trokken we op citytrip naar Barcelona. Wat een prachtige stad! Maar daar wil ik het in deze blogpost nog even niet over hebben. We vertrokken zaterdagochtend in de luchthaven van Zaventem en keerden maandagavond terug vanop de luchthaven van Barcelona. En daar gebeurde telkens iets waar ik echt van schrok. Of beter gezegd: er gebeurde iets niet en daar schrok ik van.

In deze tijden van terreur verwacht je grondige controles in de luchthavens. Onze bagage werd ook degelijk gecontroleerd, zowel in Zaventem als in Barcelona. Daarover niets te klagen dus: traditiegetrouw stond ik weer voor schut met twee verschillende sokken aan… Ook de flesjes water gingen zonder pardon de vuilbak in. En ik ben officieel drugsvrij verklaard.

Onze identiteit daarentegen werd helemaal niet gecontroleerd. Noch in Zaventem, noch in Barcelona werd naar onze identiteitskaart gevraagd. Als mijn lieve moeder met mijn ticket op de luchthaven had gestaan, had ze zonder problemen de vlucht kunnen nemen. Dat zou uiteraard geen ramp zijn omdat zij niets op haar kerfstok heeft. Maar wat als niet mijn moeder, maar wel een voortvluchtige crimineel met mijn tickets zou willen vertrekken? Ik vind het beangstigend om te ontdekken hoe nonchalant hiermee wordt omgegaan…

Heb jij onlangs gevlogen en moest je je identiteitskaart wel of niet tonen?

23 comments

 1. Voor de aanslagen werd ik als ik enkel met handbagage reisde amper gecontroleerd.
  In Zaventem maken ze tegenwoordig gebruik van gezichtsherkenningspoortjes om je identiteitskaart te controleren. Ik moet daar elke keer door. Vreemd dat dat bij jullie niet het geval was :/

  Like

 2. Ik begin te twijfelen. Het zou kunnen dat ze aan de bagagecheck mijn identiteit hebben gecontroleerd maar zeker ben ik helemaal niet. Vlak voor het instappen hebben ze wel mijn boardingpass en identiteitskaart gevraagd bij EasyJet. De vlucht daarvoor was intercontinentaal dus dat is sowieso paspoortcontrole,

  Like

 3. Dat hoeft niet meer als je binnen Europa reist “Schengen-akkoord”!
  Alleen op intercontinentale vluchten moet je paspoort laten zien.
  Ik keur het ook niet goed en heb het liever anders, maar daar ligt het aan.

  Like

  1. Dat was mijn eerste redenering ook. Maar dan nog vind ik het niet logisch… Stel dat een Russische met mijn boarding pas Zaventem binnenkomt, dan kan die toch ook gewoon van Brussel naar Barcelona vliegen?

   Like

   1. Dat bedenk ik mij ook elke keer weer… voorbije jaren enkel moeten tonen voor Zwitserland en uiteraard toen we naar de VS vlogen. Echt vreemd dat ze zelfs na de aanslagen nog niks ondernemen.

    Like

 4. Ik denk dat we zo door van die poortjes moesten vlak voor de controle van de handbagage. Vlak voor we instapten werd onze identiteitskaart vergeleken met ons ticket. Dat denk ik toch, je let daar op het moment allemaal niet zo op he. Wij checken doorgaans nog in op de luchthaven zelf en dus niet online en dat moet je toch ook je identiteitskaart bovenhalen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik check nooit meer in op de luchthaven zelf, maar gewoon thuis. En bij het terugvliegen check ik in op mijn smartphone. Maar daar heb ik mijn identiteitskaart voor nodig, enkel de code die ik per mail heb ontvangen. Ik had toch wel verwacht dat de vliegmaatschappij idd bij het instappen identiteitskaart en tickets zou checken, maar ik moest enkel mijn instapkaart laten zien…

   Like

 5. Bij mijn vorige vlucht hebben ze dat zeker gecheckt. (Charleroi – Carcassonne en terug) Zowel ‘ergens onderweg’ als bij het boarden. Weet ik nog goed want vond mijn ID niet. Zat in het verkeerde vakje van mijn portefeuille.

  Geliked door 1 persoon

 6. Binnen Schengen wordt je identiteitskaart in principe niet gecontroleerd (vind ik ook wel logisch – de controle gebeurt aan de buitengrenzen)… Hangt ook wat af van de maatschappij – Ryan Air controleert eerder dan Brussels Airlines.
  Als voortvluchtige crimineel zou ik eerder de auto nemen dan het vliegtuig, sowieso geen controle ;).

  Like

  1. Dat lijkt mss wel logisch, maar in het verleden was dat toch wel anders… Mijn identiteitskaart is de afgelopen jaren altijd gecontroleerd, ook binnen Schengen… Ik vind het dan echt raar dat dat nu ineens niet meer nodig lijkt…

   Like

   1. Hangt echt af van de maatschappij denk ik – ik word eigenlijk quasi nooit gecontroleerd en ik neem al eens een vliegtuig 😊. Sowieso was Salah ook zonder problemen door een paspoortcontrole geraakt – vals veiligheidsgevoel. Vergeet ook niet dat eigenlijk enkel de politie je identiteit mag controleren…

    Geliked door 1 persoon

 7. De laatste keer dat ik heb gevlogen (binnen Europa) was de zomer van 2015. Ik check me in op de luchthaven zelf en herinner me dat m’n i.d. kaart daar toen toch werd gevraagd bij het inchecken…

  Like

 8. Ik denk dat onze identiteitskaarten vergeleken werden met onze tickets en wellicht keken ze ook wel naar de foto. Naar verloop van tijd verzwakt de oplettendheid… tot er weer iets gaande is.

  Like

 9. Ik dacht dat ze vorige keer onze identiteitskaart nog gecheckt hadden samen met onze tickets, maar ben niet helemaal zeker… In deze tijd zou je dat toch wel mogen verwachten, Schengen of niet!

  Like

 10. Volgens mij wordt er wel meer achter de schermen gecontroleerd dan we denken (hoop ik toch), maar in Charleroi moest ik toch 2 keer mijn identiteitskaart bovenhalen! Of misschien zie ik er gewoon gevaarlijk uit hehe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s