Tournée Minérale?

Deze Week, Tournée Minérale, Nick VinckierAfgelopen woensdag, 1 februari, hoorde ik op de radio niets anders dan Tournée Minéral. Het lijkt wel alsof heel België eraan meedoet. Nog niet van Tournée Minérale gehoord? Als je hieraan meedoet, engageer je je om de hele maand februari geen druppel alcohol te drinken. Goed voor het lichaam én het bewustzijn over de impact van alcohol.

Begin van dit jaar had ik hierover voor Deze Week een leuk gesprek met Nick Vinckier, de Belgische pionier in het niet-drinken. Dat gesprek opende mijn ogen wel. En deed me nadenken. Hoeveel alcohol er wel niet wordt gedronken. Een glaasje hier, een aperitiefje daar. Tel dat allemaal bij elkaar op en je schrikt je een bult.

Daarom heb ik er toch ook even over gedacht om mee te doen met Tournée Minérale. Want hoe moeilijk kan dat zijn, een maand geen alcohol drinken? En dan begon ik de maand februari te overlopen: een jarige op 14 februari, een citytrip naar Barcelona, her en der een etentje met vriendinnen,… Op veel van die gelegenheden moet ik nog met de auto naar huis. (Teveel) Drinken en rijden, dat is een grens die ik nooit zal overschrijden. Maar dat ene glaasje voor de gezelligheid, dat zou ik jammer vinden om af te slaan.

Ik heb geen alcohol nodig om me te amuseren, ik ben ervan overtuigd dat ik het best zou kunnen. Maar op dit moment is mijn karakter eventjes niet sterk genoeg. Ik ga me het plezier van dat ene glaasje niet ontzeggen. Volgend jaar misschien beter?

Doe jij mee aan Tournéé Minérale?

40 comments

 1. Ik heb ook geen alcohol nodig om me te amuseren of whatever, ik vind het nuttig dat mensen eens stilstaan bij hun gewoontes. Maar nu gebeurt het tegenovergestelde, je bent bijna een misdadiger als je een glas wijn vasthebt.
  Ik hoop dat voor iedereen het gezond verstand mag zegevieren en ik schaam me niet om te zeggen dat ik vanavond ga genieten van een goed glas wijn! 😀😀

  Geliked door 3 people

 2. Ik doe mee om voor mezelf te zien of ik het kan. Niet dat ik dagelijks dronk maar toch regelmatig. Maar daarna ga ik weer een glaasje drinken hoor. Gerustgesteld dat het kan zonder😊

  Geliked door 1 persoon

 3. Hewel, ik dacht eerst absoluut niet mee te doen. Zelfde reden als die van jou: dat ene glaasje gezelligheid… Toen begon ik ook op te tellen hoeveel we in een week wel drinken. Bezoekje links, verjaardag rechts en een flesje bij de TV.
  We proberen het een kans te geven. Drie dagen al voorbij zonder een druppel alcohol, we zien hoever we raken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik doe ook mee, zoals je weet. Donderdag iets gaan eten, naar de cinema, daarna nog een glaasje… Géén wijn, maar een bio limonade en al had ik zin in iets anders, het heeft mij ook gesmaakt en het was ook gezellig. Ik doe dapper verder.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik doe niet speciaal mee. Ik drink sowieso al weinig en er zijn maanden genoeg dat ik niets drink dus ik ga niet per se ineens deze maand super alert daarin worden. Ik vind het wel een nuttig initiatief om er eens bij stil te staan.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn lijf ziet er al prachtig uit met alcohol drinken, het zou van het mooie te veel worden anders 🙂 Oh wacht, dat was een belachelijke uitleg. Nee, ik doe niet mee. Dat artikel aan de linkerkant kon ik immers niet lezen dus ik ben niet overtuigd 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik doe “een beetje” mee, niet officieel ingeschreven, maar ik ga er komende maand wel wat op letten. Na twee zwangerschappen weet ik dat ik dat kan, maanden zonder alcohol en daarbuiten ik heb ook al een paar keer bewust de alcohol een maand gelaten. Maar gisteren ging ik voor het eerst in eeuwen nog eens naar een concert en ik heb mij het lauwe pintje uit een plasic bekertje toch laten smaken… 😉

  Geliked door 2 people

 8. Yup. Ik doe mee. Ten eerste omdat ik er mij al langer ongemakkelijk voel dat er glaasje bij quasi elke gelegenheid wordt geschonken. Ten tweede omdat ik ook wel merk dat ik me fysiek en mentaal fitter voel als ik even terug schroef. Ten derde omdat ik wil weten hoe makkelijk / moeilijk het is voor mezelf om echt bewust een maand droog te staan. Ieder het zijne natuurlijk.

  Geliked door 2 people

 9. Neen, om dezelfde reden als jij. Mijn man is jarig op 14 februari en op 18 februari gaan we ter gelegenheid daarvan ergens iets lekker eten. Ik weet dat ik daarbij zal drinken. De rest van de maand ga ik wel proberen mee te doen, maar heb me dus bewust niet ingeschreven. Omdat ik dan vind, je doet het helemaal of niet :-). Er zijn trouwens heel veel maanden waarin ik niet drink. En ook vorig jaar tijdens mijn behandeling heb ik 6 weken niets meer gedronken. Ik vond dat vooral lastig als ik uiteten ging, omdat ik heel weinig drankjes met prik verdraag door mijn maag. En omdat ik dan constant water moest drinken. Af en toe waagde ik me eens aan een sapje, maar bij sommige maaltijden is dat helemaal niet lekker. Ondertussen heb ik ontdekt dat ik Ginger Ale nog redelijk verdraag (niet helemaal, ik heb altijd een beetje last van drankjes met prik, ook met cava, champagne en crement trouwens, maar voldoende om de dag zonder pijn door te komen). Dus grijp ik daar naar terug als ik op restaurant zit en niet wil drinken. Voor de rest ondervond ik daarvoor helemaal geen problemen. Dus mocht mijn man niet in februari verjaren, ik zou dat met de vingers in de neus doorstaan.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik sta niet echt te springen voor dit initiatief…Vind het belachelijk om te zien hoe sommigen zich hiermee willen profileren en een soort van martelaarschap op zich afroepen. “Oh, kijk hoe erg, ik mag een maand niet drinken”. Om dan op 1/3 zich lazarus te drinken..
  Just my 2 cents…:-)

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik doe er niet aan mee, omdat ik op zich al nooit veel alcohol drink/dronk. Ik heb niet eens één hand nodig om de glaasjes alcohol die ik in één week gebruik op te tellen. Ik weet wat alcohol kan aanrichten bij een mens en zelfs tot de dood kan leiden. Ik kan mij opperbest amuseren zonder alcohol .

  Geliked door 2 people

 12. Ik drink mss 3 glazen per maand als ik daar zin in heb, dus zie de uitdaging niet. Een maand geen koffie, dat is pas een uitdaging waar ik nog niet klaar voor ben 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik doe mee en op dag 5 ben ik ervan overtuigd dat het gewoon een klik in je hoofd is (als je tenminste niet echt een drankprobleem hebt!). Ik bestel niet automatisch een witte wijn, maar kijk op de kaart wat er aangeboden wordt. Een openbaring! 🙂 Ik doe niet mee omdat het een hype is (dan zou ik aan veel hypes kunnen meedoen) – gewoon om nu eens uit te zoeken of er echt zichtbare/voelbare effecten zijn na een maand zonder een druppel alcohol. En ik denk dat het voor mezelf ook rustgevend is, te weten dat ik echt wel zonder alcohol kan. Ik ben wel geschrokken van de reacties – vooral van al diegenen die het “belachelijk” vinden. Niemand dwingt je toch om mee te doen? Doe dan gewoon niét mee en zwijg erover OF heb respect voor zij die wél eens een keer stil staan bij ons toch wel (heel dikwijls) overmatig alcoholverbruik. Héhé. 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal mee eens. Al vind ik dat het deze maand weer wat teveel naar de andere kant doorslaat. Ineens moet je even geheelonthouder zijn ofzo… Laat de mensen eens doen wat ze willen doen 🙂 Succes nog ermee! (Het geeft trouwens hilarische foto’s op Facebook!:-))

   Like

 14. Dit jaar doe ik niet mee. Een paar jaar terug heb ik dat wel eens gedaan, al was het toen nog niet bekend onder de noemer Tournée Minerale. Het zorgt er wel voor dat je inzicht krijgt in hoe vaak je al dan niet alcohol nuttigt, maar eigenlijk viel dat bij ons sowieso al goed mee, dus heel veel uitdaging was er niet aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat het vooral in het hoofd zit. Je moet in het begin gewoon even die klik maken. (Tenzij je natuurlijk echt problemen met alcohol hebt, maar dat is een volledig ander verhaal natuurlijk…)

   Like

 15. Ik drink sowieso niet, dus voor mij is het elke maand Tournée Minérale. Wel grappig dat het in deze maand getolereerd wordt om niet te drinken, terwijl ik altijd scheve blikken krijg wanneer ik zeg dat ik niet drink..

  Like

 16. Ik doe niet echt actief mee. Maar ik drink sowieso weinig. Het moeilijkste is inderdaad dat glaasje voor de gezelligheid. Daar maak ik me ook al eens schuldig aan maar veel verder dan dat gaat het voor mij niet. Maar als je het zo nagaat is er veel ‘heimelijk’ alcoholverbruik, je staat er soms niet echt bij stil. Dus ik zou eigenlijk wel eens een maand zonder willen doen. Vooral voor de bewustwording.

  Geliked door 1 persoon

 17. Ik heb mij ingeschreven al houdt dit voor mij nu ook niet zoveel in. Wat mij stoort, is de tolerantie tegenover (geheel)onthouders. Die is er nu een maandje wel, maar vanaf volgende maand word je als onthouder toch weer wat scheef bekeken. Een jammere zaak! Ik ben al blij te lezen dat je je kan amuseren zonder alcohol want voor velen staat amuseren helaas nog steeds gelijk aan het consumeren van de nodige glazen alcohol.

  Like

 18. Ik kan zonder enig probleem zonder alcohol. Voor mij geen punt. Dus meedoen of niet, maakt voor mij weinig verschil. En àls het deze maand wordt aangeboden, die alcohol zeg ik beleefd doch kordaat neen dank u.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s