Dag Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne
Gooi wat in mijn lege, lege tonne,
Gooi wat in mijn laarsje,
Dank U, Sinterklaasje

Zes december. Heel wat kindjes zullen deze ochtend verwachtingsvol uit hun bedje zijn gekomen. Om te kijken wat Sinterklaas en Zwarte Piet voor hen hebben gebracht. Magisch vond ik dat vroeger. ’s Avonds schoentje zetten en ’s ochtends wakker worden om te kijken of de Sint was langs geweest. Vaak liet “hij” ook een briefje achter. Handgeschreven. In gouden letters. Maar mijn zus en ik waren dan ook brave kindjes…

What’s next?

Met afschuw heb ik de afgelopen maanden die hele pietendiscussie gevolgd. Hoe kan een onschuldig kinderfeest ineens op de discussietafel over racisme terechtkomen? Onbegrijpelijk vind ik dat. Sinterklaas en Zwarte Piet zien er al sinds mensenheugenis zo uit. Nu staat Zwarte Piet ineens symbool voor racisme. What’s next? Straks gaan we Sinterklaas – omwille van zijn kleren – gelijkstellen met Vangheluwe en is het kinderfeest dood en begraven?

Racisme?

Belangrijkste (en enige?) argument tégen Zwarte Piet? Het is racistisch. Mogelijk is de hele traditie wel ontstaan uit een koloniaal verleden maar tradities evolueren. Zwarte Piet is geen slaaf van Sinterklaas. Zwarte Piet is niet dom. Op Zwarte Piet wordt niet neergekeken. Integendeel: Zwarte Piet is leuk, lenig en grappig.

Er is inderdaad nog teveel racisme in onze maatschappij. Daar moet over gepraat worden en daartegen moet actie ondernomen worden. Maar het afschaffen van Zwarte Piet en die vervangen door roetpieten, regenboogpieten en andere gaat het racisme echt niet oplossen. Zou het niet veel slimmer zijn om de figuur van Zwarte Piet te gebruiken om kinderen op school te leren over “ons” verleden en op die manier de racismeproblematiek al van jongsaf aan te pakken? Ik was in elk geval blij toen ik onze collega Piet als echte Zwarte Piet op het werk zag verschijnen aan de zijde van Sinterklaas.

Is de Sint bij jullie langsgeweest?

P.s.: Ik ben van de generatie die is opgegroeid met de reeks Dag Sinterklaasje. Zelfs als ik het nu bekijk, word ik er instant happy van.

17 comments

  1. De Sint is niet langsgeweest, ik was waarschijnlijk niet braaf genoeg dit jaar ;-). Morgen ga ik bij mijn ouders, ik verwacht dat er daar wel wat lekkers op me wacht. Ik vind het zo’n mooi kinderfeest, zonde dat die hele Zwarte Piet discussie dit nu komt bederven. Straks worden we zo politiek correct dat er niks meer mag.

    Geliked door 1 persoon

  2. Oh, merci voor die link naar Dag Sinterklaas! Pure nostalgie, dat! (al kwam bij mij Sint-Maarten langs 😉
    Zelf snap ik de discussie wel en vind ik het niet onterecht dat er bij stilgestaan wordt (vanuit het idee: als mensen het aanvoelen als racisme, dan zal daar waarschijnlijk wel een reden voor zijn). Anderzijds heb ik het gevoel dat ze een paar decennia te laat komt, want dat de meeste kinderen (voor mij geldt dat in alle geval) opgroeien met een beeld van een vrolijke, zotte Zwarte Piet, die zwart zag door het roet. Dat het niet realistisch is dat zijn gezicht pikzwart ziet, terwijl zijn kleren perfect in orde zijn, daar stond ik als kind echt wel niet bij stil.

    Geliked door 1 persoon

  3. Zwarte Piet is zwart van door schoorstenen te komen, niks meer en niks minder. Er zouden beter belangrijke dingen opgelost worden, maar ja, het is een terugkerende discussie 😬.
    Wij hebben 6 dec altijd gevierd. Zelfs nu, met onze volwassen kinderen, staat de tafel nog vol chocolade en een kleinigheidje!
    😀

    Geliked door 1 persoon

  4. De Sint is niet langs geweest, maar ik woon rechtover een school en ik zag wel een sint en een hele groep pieten.

    Ik herinner mij dat zwarte piet zwart was omdat hij door de schoorstenen moet kruipen…

    Like

  5. De Sint is geweest !
    Hij bracht bruine en zwarte chocolade. Zou dat ook racistisch zijn als ik dat opeet ?
    Nu, wat racisme betreft, het is ook belangrijk om te kijken uit welke hoed/zak de opmerking/strijd komt. Dat zegt ook veel.

    Like

  6. Ja, de Sint is op het werk geweest, maar dat wist je al, hé. 😉 Thuis leverde de Sint ook wat leuks af voor Emma.
    Zonde van die hele discussie, echt waar. Zwarte piet was voor mij altijd zwart door de schoorsteen. En ja, zijn kledij is niet zwart. So what? Een beetje fantasie mag nog wel, hoop ik? Of is dat ook al niet politiek correct meer.
    Bij ons thuis is er dus een zwarte piet en niks anders!

    ps: zijn er trouwens geen andere, meer belangrijke zaken, om op te lossen dan die pietenkwestie?

    Like

  7. Zo erg die hele discussie! Volgens mij staan kinderen daar helemaal niet bij stil en ik hoop dat de traditie blijft bestaan. Racisme moet aangepakt worden, maar voor mij niet in deze context!

    Like

  8. Ik heb dit jaar er bewust voor gekozen om het allemaal niet te volgen… ik versta het toch niet. We zijn met z’n allen opgegroeid met de Sint en zijn Zwarte Pieten… zwart door het roet in de schauw… waarom zo’n heisa over een al eeuwenoude traditie die kinderen gelukkig maakt?

    Like

Plaats een reactie