Boekenbeurs 2016: Papierscheppen bij Piet

piet moerman, papierschepperij, ambachtelijk, wenskaarten, boekenbeurs, bruggeDe Boekenbeurs 2016 is intussen gestart in Antwerp Expo. De vooropening was traditiegetrouw weer druk, druk, druk. Maandag ging ik al even terug, ondanks het artikel in De Morgen dat me vijf “goede” redenen gaf om niet naar de Boekenbeurs te gaan.

Waarover ik me wel druk kan maken

De prijs van een inkomticket is schandalig hoog. Stel je voor dat je met een gezin van vier naar de boekenbeurs wil. Je betaalt veertig euro inkom, nog eens tien euro voor de parking en omdat we november zijn wil je die dikke winterjas vast ook in de vestiaire hangen. Schan-da-lig duur. (Aan de andere kant: je kan via verschillende kanalen tickets winnen. Je moet al bijna je best doen om niet gratis naar de boekenbeurs te kunnen.)

Maar toch hou ik van de boekenbeurs

De boekenbeurs is één gigantisch grote boekhandel. Wat zo zijn voordelen heeft: je vindt er quasi alles. (Behalve blijkbaar de boeken van Gerolf Annemans. Maar daar ben ik ook niet echt naar op zoek) Heerlijk vind ik het om tussen de boeken te dwalen, her en der iets te kopen en in de verte auteurs zien signeren. En heel wat oude bekenden tegen te komen. De boekenbeurs ademt nog altijd literatuur.

En populaire figuren, én koken. Maar so what? Als er daardoor meer mensen naar de boekenbeurs afzakken, komt dat de sector alleen maar ten goede. Want er zijn sectoren waarin het gemakkelijker gaat…

Doe zelf eens iets: dé ultieme tip voor deze boekenbeurs

Het artikel in De Morgen beweert ook dat er niets interessants gebeurt op de boekenbeurs. Wrong. Check stand 323 B (Zaal 3). Daar staat mijn collega Piet Moerman met zijn Papierschepperij. Op zijn stand kan je zélf papier scheppen, een superleuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Nadat je zelf een poging hebt gedaan kan je op zijn stand ook handgeschepte wenskaarten met kalligrafie van gerenommeerde Brugse kalligrafen kopen. Zeker doen als je naar de boekenbeurs gaat!

Wat vind jij van de boekenbeurs?

 

21 comments

 1. Ik ga zoals je weet, maar alleen omdat ik gratis kaartjes gewonnen heb. Ik vind het anders nl. ook te duur. Ik hou wel van de sfeer en al die boeken #bookgeek. Ik hou minder van de drukte. Wij gaan zaterdag of zondag gaan, omdat mijn man op geen andere dag kan en ik weet nu al dat het er weer over de koppen lopen zal zijn. Twee jaar geleden zijn we op 11 november geweest en het was er toen zo druk dat ik zo snel mogelijk terug naar huis wilde. Hopelijk valt het nu wel iets beter mee :-).

  Like

 2. Ik ben 1 keer geweest de laatste jaren en vond het nogal druk en onoverzichtelijk. Om over de gruwelijke catering te zwijgen, het slechtste broodje dat ik ooit at! Maar de sfeer is wel iets speciaals en ik hou van boeken. Ik zou nog wel terugkeren, maar dan op een rustig moment en beter voorbereid dan ik toen was.

  Like

 3. Ik ging vroeger elk jaar, met een gratis ticket en indien mogelijk op een rustig moment. Ondertussen is het erg lang geleden, vooral omdat ik het te druk vind.

  Like

 4. Ik denk dat ik toch ga dit jaar, al heb ik (nog) geen gratis ticket. Ik wil op een weekdag gaan, nà de Herfstvakantie en dan hoop ik maar dat het niet zo heel druk zal zijn. 🙂

  Like

 5. Ik ben de afgelopen jaren zo goed als elk jaar geweest maar vorig jaar vond ik het toch wel erg druk. Al kan dat ook gelegen hebben aan het feit dat ik er hoogzwanger rondliep. Zelf papier scheppen lijkt me een erg fijne activiteit te zijn. Jammer dat ik er dit jaar niet ga raken, anders was ik zeker eens een kijkje gaan nemen bij jouw collega.

  Like

 6. Als kind ben ik verschillende keren geweest met mijn moeder en broer (via haar werk raakten wij aan gratis of goedkopere tickets, dat hielp wel 😉 Toen vond ik dat geweldig, een hele dag snuisteren tussen de boeken.
  En hoewel dat snuisteren nog altijd een van mijn favoriete bezigheden is, doe ik het nu liever in een boekenwinkel of een bibliotheek, waar ik niet door duizenden andere mensen omringd word. Vroeger merkte ik die mensen niet eens op, zo zat ik in mijn eigen boekenwereldje, nu krijg ik vooral heel harde vluchtneigingen en dat is toch een pak minder ontspannend 🙂

  Like

 7. Ziedaar de reden waarom ik twijfel om te gaan: een beurs die al commerciëel is (waar men sowieso al geld opdoet) die dan nog eens een inkomticket van 40 euro vraagt, dat is er idd over. Anderzijds: papier scheppen heeft me óók altijd geboeid, maar om nu daarvoor alleen naar de boekenbeurs te gaan…twijfelachtig. Als ik ga, dan liefst op de rustiger momenten want ik krijg het al gauw warm in een massabedoening. Doch, 40 Euro blijf ik echt duur vinden en m’n boekenkast puilt ook al over… Ik denk dat ik de bib wat vaker ga opzoeken…

  Like

  1. Hey Hilde, ik begrijp je helemaal. Maar: een ticket kost geen veertig euro hoor. Ik had het over een gezin met vier personen die dan élk tien euro zouden moeten betalen 😉

   Like

   1. Ah oké, daar had ik even overgelezen. Nu ja het principe blijft hetzelfde…inkom vragen voor een beurs die al commerciëel getint is…(en m’n boekenkast puilt nog steeds over 😉 ). Mercikes voor de rechtzetting.

    Like

 8. Ik kan de tijd niet noemen dat we naar de boekenbeurs gingen. Jaren geleden moet het geweest zijn. Pieter Aspe was nog maar een opkomende auteur en Jef Geeraerts – mijn favoriet – zat er te signeren. De massadrukte die het teweeg brengt houdt ons tegen om te gaan.
  Liever nog stappen we steeds een boekenwinkel binnen, en dan liefst de echte boekenwinkels die we bijvoorbeeld in Breda vinden. Niet de “Standaarden”.

  Like

 9. Vroeger ging ik jaarlijks én graag, maar nu denk ik steeds ‘oh, leuk, boekenbeurs!’ en dan zie ik de stapel boeken die ik nog niet gelezen heb. Mijn vriend won per ongeluk 4 tickets (meegedaan met radioquiz waarvan ie de prijs niet wist) en die hebben we zelf weer cadeau gedaan aan andere boekenzieltjes. Maar ooit ooit ooit ga ik nog wel eens een keertje piepen. Liefst op een moment dat de rest van de wereld liever in z’n zetel blijft hangen. 😏

  Geliked door 1 persoon

 10. Boekenwurm sinds mijn zevende, nog nooit naartoe geweest want het idee om te moeten betalen om boeken te kunnen kopen vind ik te gek voor woorden !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s