Top Drie Nederlandstalige nummers – Lage Landenlijst

Ik ben, doorheen de week, al jaren een trouwe luisteraar van Radio 1. Tijdens het weekend zal je mij de radio zelden of nooit horen aanzetten. Morgen maak ik echter graag een uitzondering voor de Lage Landenlijst. Tussen 9 u en 18 u zenden Radio 1 én de Nederlandse zender NPO Radio 5 immers de Lage Landen Lijst uit: de top 100 van beste Nederlandstalige nummers sinds 1945.

Via deze link kan je zelf nog stemmen om je favoriet in de lijst te krijgen. Ik moet er nog eventjes over nadenken, over welke drie nummers ik wil insturen. Kanshebbers zijn al zeker:

 • “Wat nog komen zou” van Bart Peeters wil ik zeker in mijn lijstje. Ik hoop dat het nog heel lang duurt voor het zover is, maar ik zou graag willen dat dit nummer op mijn begrafenis wordt gespeeld.

 • “De fanfare van honger en dorst” van Jan De Wilde, maar dan in de versie van Thé Lau. (Waardoor ik met dit lijstje een perfect evenwicht tussen Vlaams en Nederlands heb gevonden…)

 • “Iets” van Veldhuis & Kemper. Omdat ik hun teksten zo geweldig vind. Hieronder vind je “Te Blond”.

Ik besef dat dit wel een heel recent lijstje is. Niets te vinden van voor de jaren tachtig. Misschien kunnen jullie aanvullen? Wat vinden jullie de mooiste Nederlandstalige nummers?

19 comments

 1. Heel leuk en origineel artikel, is zeker eens iets anders! Ik luister eigenlijk best weinig naar Nederlandstalige muziek maar ik heb toch wel enkele, heel cliché dat wel, favoriete nummers. Namelijk “Afscheid nemen bestaat niet” (was een super belangrijk nummer voor me toen men vader overleden was) en “Het is een nacht” (dat nummer brengt zoveel geweldige emoties naar boven, vind het geweldig). Je hebt me spontaan geïnspireerd om nog eens naar de nummers te luisteren! Ik vind Bart Peeters trouwens ook helemaal geweldig als persoon.

  Geliked door 1 persoon

 2. mooi lijstje maar mijn favoriet is wel Bartje. Mijn favo’s zijn het nummer van Clouseau ‘zij aan zij’ opgedragen aan mijn ventje toen ik de uitslag borstkanker kreeg gewoon omdat we het samen moesten doen. En een van mijn grootste favorieten is Kronenburg Park van Frank Boeijen

  Geliked door 1 persoon

 3. Pauline van Johan Verminnen! Ik kende het nummer niet, totdat mijn dochter Pauline geboren werd, toen zei iedereen “oh zoals in het liedje”. Sindsdien is het mijn favoriete Nederlandstalige nummer!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat mij betreft mag er wel iets van Doe Maar hoog in de lijst belanden. En misschien Amsterdam van Kris De Bruyne. Ik zit morgen een paar uur in de auto dus ga dan zeker luisteren!

  Geliked door 1 persoon

 5. Pfieuw dat is een moeilijke. Ik luister eigenlijk weinig naar Nederlandstalige muziek maar jouw keuzes konden me wel bekoren. Straks in de wagen toch maar eens afstemmen op Radio 1.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s