De schuld van de paus

polen, krakau, schindler's list, auschwitz, birkenau, naziDe Katholieke Kerk is traditiegetrouw niet al te modern, maar deze laatste papa kan ik nog wel pruimen. De Argentijnse Franciscus is een relatief vooruitstrevende man. Toch als we vergelijken met zijn Poolse voorganger Johannes Paulus II en de Duitse Benedictus XVI.

Deze vakantie echter was ik minder goedgezind op deze goede man. We trokken door het zuiden van Polen en wilden uiteraard zo veel mogelijk ontdekken. Zo ook een minder fraai stukje geschiedenis; de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan Auschwitz hoort daar dan onvermijdelijk bij. Ongeorganiseerd als we op reisvlak zijn, hadden we uiteraard niets op voorhand gecheckt. Toen ik de dag voordien wat meer informatie opzocht, bleek Auschwitz een week – toevallig de week dat wij daar in de buurt waren – gesloten te zijn. Omwille van de wereldjongerendagen was het kamp niet toegankelijk voor “het gewone publiek“. Eén dag mochten ook de jongeren niet zomaar binnen. Die dag bezocht Franciscus immers Auschwitz-Birkenau. Een domper op onze vakantie.

Maar bon, teveel klagen wil ik zeker niet doen. Nu willen toeristen allemaal graag Auschwitz in, maar ooit was het anders… Bij een nieuw bezoek aan Polen hoop ik Auschwitz wel eens te bezoeken, want dat zou blijkbaar heel aangrijpend zijn.

Heb jij er interesse in, dergelijk kamp te bezoeken?

 

14 comments

 1. Wij hebben met een groep vrienden 3 jaar geleden de 2 kampen bezocht in Krakau, aangrijpend en confronterend. Eigenlijk een must…waarom?? Omdat veel mensen de oorlog en de massamoorden ver van hun bed vinden. Als je het met 2 doet kan je het achteraf moeilijker van je af praten, in groep gaat dat beter… Maar ieder zijn mening natuurlijk!

  Like

 2. Ik vond een begeleid bezoek aan het Fort van Breendonk al zo aangrijpend, begeleid door iemand die er gezeten heeft. Daar was ik toch even niet goed van. Dus ik denk dat Krakau of Auswitch te zwaar zou zijn voor mij.

  Like

 3. Toen mijn zoon twaalf was, nam ik hem mee op een rondreis in Europa. Zo ver als Polen zijn we niet geraakt, maar wel in Dachau. Ook een zeer indrukwekkend concentratiekamp, waar we allebei toch wel even van moesten bekomen.

  Like

 4. Ergens vind ik het verplichte kost, je moet dit gezien hebben, dit mag niet vergeten worden. Maar wat daar gebeurde is zo weerzinwekkend, ik zou het er emotioneel heel moeilijk mee hebben denk ik. Vandaar dat ik wel wat tijd zou nodig hebben om alles te laten bezinken, ik heb dan moeite om direct weer over te gaan naar de orde van de dag.

  Like

  1. Ik vond het op vakantie ook wat verplichte kost. In die regio zijn zonder Auschwitz te bezoeken vond ik eigenlijk niet kunnen. ’t Is helaas zo’n groot deel van onze geschiedenis…

   Like

 5. Wij hebben met de middelbare school ooit een concentratiekamp bezocht in Noord Frankrijk. Als ik daaraan terugdenk, en de dingen die ik er gezien heb en de verhalen die ik er gehoord heb, word ik nog altijd misselijk. Ik hoef echt geen ander concentratiekamp meer te zien. I got the message loud and clear.

  Like

  1. Dat is iets wat ik wel van meer mensen hoor. Ik kan me niet voorstellen dat het me zo zou raken, maar eens je in zo’n kamp staat komt het wellicht veel harder binnen dan je verwacht…

   Like

 6. Ik ben als tiener eens in Breendonk geweest en dat vond ik al wel gruwelijk genoeg. Ik ben een paar keer in Krakau geweest en het telkens wel overwogen, maar dan toch maar steeds besloten dat ik het liever niet deed, weten dat zo’n plaats bestond is voor mij wel genoeg. Een keer zat ik op de trein met een groep Duitse middelbare schoolkinderen die Auschwitz bezocht hadden en dat had duidelijk wel wat losgemaakt, dus het lijkt me zeker wel nuttig dat je het kunt bezoeken, maar voor mij hoeft het dus niet per se.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s