Eten aan de kust # 1: Fort Napoleon

fort napoleon, oostende, belgische kust, etenOostende ligt op nog geen dertig kilometer van Brugge, maar toch kom ik er maar zelden. Onbekend is onbemind? Deze zomer ben ik dat hiaat in mijn kennis van de Belgische kust aan het invullen. Ik ging naar Uitgelezen aan Zee (TAZ) en vorige week ging ik eten in Fort Napoleon.

Fort Napoleonfort napoleon, monument, oostende, belgische kust, eten

Fort Napoleon bevindt zich in de duinen ten noorden van Oostende. Het is een vijfhoekig fort met een tot de verbeelding sprekende geschiedenis. Het Fort Napoleon is immers het belangrijkste militaire monument in Vlaanderen uit de napoleontische tijd. Als je het fort bezoekt zie je de tochtige slaapkwartieren van de soldaten indertijd, historische beelden en een dak met een fenomenaal, panoramisch uitzicht. Een rondleiding met iPod neemt je mee naar het einde van de achttiende eeuw wanneer Napoleon het bewind voert over onze streken. We gingen deze keer “alleen maar” om te eten naar Fort Napoleon. De rondleiding lijkt me echter de moeite, dus ik overweeg om zeker nog eens terug te keren.

Fort Napoleon – het restaurant

Want dat wilde ik jullie natuurlijk vooral vertellen: we ontdekten met Fort Napoleon ook een geweldig restaurant, in een mooie omgeving. Een restaurant dicht bij de zee, dat betekent vaak vis. De menu die we voorgeschoteld kregen bestond uit drie lekker amuses, vervolgens aten we een heerlijk stukje zalm. Als hoofdgerecht was er kabeljauw en we sloten af met panna cotta (ik) en een dame blanche (hij). Eten in een mooie omgeving, lekker eten en een goede bediening. Meer moet dat niet zijn. We gaan graag nog eens terug!

Hebben jullie nog leuke tips om te ontdekken in Oostende? (Of bij uitbreiding: aan de Belgische kust)

 

22 comments

 1. Ja! In Oostende kun je ook iets gaan eten in het oude Postkantoor, nu is dat Cultuurcafé De grote post geworden, heel mooi interieur en lekkere gerechten. Je kan er zelfs ’s morgens al terecht voor een ontbijtje.

  Like

 2. Wij zijn er ook geweest, maar met een grotere groep en dan is het eten toch anders, we moeten het mss nog eens onder ons tweetjes doen!

  Like

 3. Wij zijn er half juli geweest. Het was prachtig weer, we konden eten op het terras buiten. Zicht op de duinen en het haventje. Prachtig, en heel lekker van eten. De kelners vuurden het ene cliché-mopje na het andere op ons af. Nadien nog een wandelingetje in de duinen.

  Geliked door 1 persoon

 4. er was vorig jaar in de Sint-periode een expo van de spiekepietjes in het fort napoleon, superleuk om te doen en zo leerde ik het ook kennen. ’s Middags ook iets gegeten daar, maar twas maar een simpel croqueske 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Vroeger gingen we altijd naar Oostende, maar de laatste jaren doen we steeds Knokke omdat dat het dichtste bij is voor ons. Ik hou van het rondslenteren in een kuststadje… een gallerietje binnen stappen, iets lekkers eten en drinken,… zalig!

  Like

 6. Leuke tip! De kust ligt jammer genoeg vrij rijden van waar wij wonen dus we vertoeven er niet vaak. Maar het is wel iedere keer opnieuw genieten als we er raken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s