Spelen in Rio: drie tops en drie flops

Hoewel de Spelen op verschrikkelijke tijdstippen worden uitgezonden, heb ik toch al een en ander kunnen meepikken. Grote sportprestaties, maar ook een paar trieste dieptepunten. Lees je even mee?

Drie hoogtepunten in Rio

 • Een sport waar ik nooit naar kijk, behalve op de Olympische Spelen: turnen. Bij de vrouwen was Simone Biles de absolute topper. Ik keek naar de allroundfinale bij de mannen. Razend spannend! De Japanner Kohei Uchimura was vooraf de absolute topfavoriet, maar had het verdomd moeilijk om de de verrassende Oekraïner Oleg Verniajev af te houden.
 • Tennis is een sport die ik al jaren volg. Een van mijn grote favorieten pakte afgelopen nacht een gouden medaille in het dubbelspel. Rafael Nadal en Marc Lopez haalden het van de Roemenen Horia Tecau en Florin Mergea. Vandaag duim ik dat Nadal ook de halve finale wint van Juan Martin Del Potro om op medaillekoers te blijven. (Dat wordt mogelijk niet gemakkelijk. Del Potro verdedigt zijn Olympische titel én schakelde deze editie ook Novak Djocovic uit) Ook benieuwd wat hij in het gemengd dubbelspel zal presteren met Garbin Muguruza.
 • Nog zo’n sport waar ik anders nooit naar kijk: het zwemmen. Grote vedette is de Amerikaanse Michael Phelps. Hij schreef in Rio geschiedenis door het ruim 2000 jaar oude record van Leonidas van Rhodos te breken: die had twaalf individuele Olympische titels op zijn palmares staan, waar Phelps nu over is gegaan. Dat er meer medailles te verdienen zijn in het zwemmen dan in de atletiek – waar Leonidas actief in was – is een detail dat we gemakshalve maar even achterwege laten.

Drie dieptepunten op deze Spelen

 • Daarbij komen we even terug bij het zwemmen en onze landgenoten. De hele commotie rond de 4 x 200 meter vond ik een van de dieptepunten van deze Spelen voor ons land. Wat een onprofessioneel en kinderachtig gedoe! Hoe kan het dat een zwemmer de avond voor de wedstrijd niet eens weet of hij zal moeten aantreden of niet? Onbegrijpelijk! Veel sympathie voor Glenn Surgeloose die na de wedstrijd zijn oprechte gal spuwde. Wel alle lof voor de knalprestatie van Pieter Timmers die op de 100 m vrije slag zilver behaalde!
 • Voor een volgende dieptepunt komen we bij onze buren uit. De Nederlandse Yuri ‘Lord of the Rings” van Gelder (zie bovenstaand filmpje) werd wegens “ontoelaatbaar gedrag” naar huis gestuurd. Zonder toestemming verliet hij het olympisch dorp, kwam dronken terug én oversliep zich nadien. Retourtje richting Nederland was het harde verdict. Erg dom van die jongen, maar moest hij echt worden teruggestuurd? Was er geen andere bestraffing mogelijk? Van een andere orde, maar mogelijk nog triester: de Keniaanse atletiekcoach John Anzrah is ook weggestuurd omdat hij zich tijdens een dopingcontrole uitgaf voor een van zijn atleten. Een volledige cleane sport lijkt me nog heel ver weg…
 • Gruwelijk om te zien: de blessure van de Armeense Andranik Karapetya. De gedoodverfde medaillekandidaat in het gewichtheffen liep een horrorblessure op. In plaats van een gouden medaille wacht hem een maandenlange revalidatie. Ook een Franse gymnast, Samir Aït, liep een vreselijke breuk op. Jaren werken om op die Spelen te staan en dan zoiets meemaken. Arme jongens…

Nog memorabele momenten gezien op deze Olympische Spelen in Rio?

18 comments

 1. Ik kijk ook regelmatig mee. Ik heb enorm genoten van onze Belgische turnsters! Ze hebben het fantastisch gedaan. En Nina Derwael deed het super in de all-round finale zeg… jammer van de iets mindere punten op de balk (maar ze was ongetwijfeld wat afgeleid door het tumult dat op dat moment in de zaal heerste aangezien Biles op dat moment haar grondoefening deed). Ik ben er zeker van dat er meer in zat dan die 19de plaats! Ik kijk ernaar uit om haar de komende jaren bezig te zien… en wie weet doet ze het over 4 jaar gewoon nog eens over!

  Like

 2. Ik ben blij dat ik die horrorblessure niet gezien heb. Ik kan daar niet zo goed tegen, teveel last van inlevingspijn :-). Ondertussen nog een absoluut hoogtepunt: de zevenkamp (maar die was nog bezig toen je dit gisteren schreef).

  Like

   1. Ja, geweldig, he! Ik ben wel niet opgebleven, maar leuk nieuws zo ’s morgens bij het ontbijt!

    Like

 3. Op vakantie kijken ze hier op Duitse en Tsjechische zenders naar de herhalingen: turnen, lopen, hamerslingeren, gewichtheffen… Ik kijk nog niet eens met een half oog, het kan mij amper interesseren.

  Like

 4. De OS zijn een periode dat ik naar sporten kijk die ik anders niet volg of die niet vaak worden gegeven op televisie. Nafi Thiam deed het fantastisch en zo jong nog. Er werd pas binnen 4 jaar op een medaille gehoopt bij haar… Afwachten welke verrassingen ons noch te wachten staan…

  Geliked door 1 persoon

   1. Inderdaad, die kans zit er dik in! Dat is nu een sport die ik ook nu niet volg. Ik duim vandaag voor Evi Vanacker. Het zal moeilijk worden, maar het kan…

    Like

 5. Turnen en zwemmen zijn hier ook favorieten om tijdens de Spelen naar te kijken. En ja, de gouden medailles van Van Avermaet en Thiam (voor het eerst ’s nachts half wakker gebleven daarvoor), dat waren natuurlijk ook zalige momenten om naar te kijken.

  Daarnaast doet de commentaar ook wel veel vind ik. Zo heb ik totaal niets met beachvolley (ik haatte volleybal op school; veel te zwakke polsen voor zo’n sport), maar toen de Zwitserse vrouwen een paar dagen geleden speelden tegen de Brazilianen en we live konden kijken met twee heel enthousiaste Zwitsers als commentatoren, ben ik toch blijven plakken tot het einde van de match 🙂

  Like

 6. Love the olympische spelen! Gisteren de handbal wedstrijd tegen Brazilië was ook super om te zien! En erg jammer dat de Hockeymannen zijn verloren..
  Beetje verslavend die OS haha..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s