Het mooiste land van Europa?

Krakau, Wawel, Poland, Polen

De Wawel – Krakau

Rusland stond bovenaan mijn verlanglijstje. Het werd deze zomer echter Polen. Spijt heb ik daar nog geen seconde van gehad.

Onze trip ging van het Duitse Dresden richting Polen. Daar logeerden we achtereenvolgens in Wrocław, Krakau en Przyłęków. Via het Duitse Kassel kwamen we gisteren weer naar huis. Vraag me niet wat ik van Polen vind. Want ik geraak niet uitgepraat over hoe fantastisch Polen wel niet is.

Polen heeft alles wat Frankrijk, Italië of Spanje hebben

Frankrijk, Italië en Spanje zijn de toplanden van Europa om op vakantie te gaan. Polen heeft echter alles wat deze landen ook hebben: prachtige bergen, schitterende meren, wondermooie steden,… Enkel het traditionele eten van Polen kan niet concurreren met de mediterrane keuken. Maar dat maakt Polen op andere vlakken weer goed.

Fijne mensen en budgetvriendelijk

Er wordt wel eens gezegd dat mensen uit het Noorden niet zo vriendelijk zijn als in het Zuiden. Dat kan ik na deze reis weerleggen. We werden in Polen heel vriendelijk ontvangen. Overal. De mensen zijn er nog authentiek en niet zo gericht op toerisme als in de mediterraanse landen. Charmant vind ik dat. Communicatie verliep niet altijd even gemakkelijk. Veel mensen spreken er namelijk geen andere taal dan het Pools. Fascinerend om te zien dat je zelfs in twee verschillende talen tóch kan communiceren. Toen we even helemaal verloren waren gereden, op zoek naar ons logement, stopten we in een klein winkeltje. De dame daar sprak geen woord Engels, Duits of Frans, maar we kwamen wél buiten met een duidelijk getekend plannetje hoe we moesten rijden.

Polen is voor ons ook goedkoop. Spotgoedkoop. Eten en drinken, het kost er allemaal niets. Hetzelfde voor wodka of de péage. Enkel op de zuiver toeristische plaatsen worden wel eens “Europese prijzen” aangerekend. Maar dat is lang niet overal zo. Toegang tot Oskar Schindler’s Factory kost 21 PLN, omgerekend nog geen vijf euro!

Deze reis hebben we het zuiden van Polen bezocht. Het land heeft echt mijn hart gestolen. Ik hoop dan ook snel de rest van dit uitgestrekte land te kunnen ontdekken. Misschien volgend jaar?

Is Polen uitroepen tot het mooiste land van Europa een brug te ver? Wat is jouw favoriete vakantieland?

27 comments

 1. Ik heb nog wel enkele reisbestemmingen op m’n bucket list staan 🙂 waaronder Kroatië, Ierland, Schotland. Wat me tot hiertoe het meest is bijgebleven is Barcelona en La Douce Provence… Van Polen wist ik niet dat het zo’n aanrader was, dus blij dat hier te mogen vernemen en vooràl blij te horen dat je er een leuke vakantie hebt doorgebracht.

  Geliked door 1 persoon

 2. Super dat jullie genoten hebben! Wij zijn alleen in Krakau geweest, vond wel het eten echt slecht, niet mijn ding… maar vriendelijk altijd.
  We hebben niet echt een voorkeur, we willen nog zoveel landen zien! Eerst Canada in sept 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat klinkt allemaal super! Ik zou direct vertrekken en mijn vriend zou dat ook zien zitten. Het wordt iets voor één van de komende jaren. Straks Oostenrijk en volgend jaar Amerika, daarna zien we wel!

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat het land zo meevalt. Ik wil zon en sfeer op vakantie en aangezien ik niet durf vliegen en zoon vier epilepsie heeft en we dat moeten kunnen uitleggen is de keuze beperkt. Frankrijk dus of Italië als er een tolk mee is. 😊

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk dat je zo enthousiast bent over Polen! Ik was er ooit één week, waarvan twee dagen op een Pools-Belgisch huwelijksfeest, wat op zich al een geweldige ervaring was. Verder bezochten wij Krakau en Wrocław en vonden dat zeker de moeite. Ik wil nog wel eens terug voor wat meer natuur (bergen, meren.. en misschien de Baltische zee..?).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s