De herinnering aan Peter Prendergast #BELIRL

Uefa, euro2016, ek, voetbalDe eerste match van de Rode Duivels is zoals gevreesd niet goed afgelopen. Vandaag krijgt ons team, onder leiding van Marc Wilmots, een nieuwe kans tegen Ierland. En deze keer moeten ze winnen. Niet omdat ze anders definitief uitgeschakeld zijn (want zelfs bij verlies zou er nog een waterkansje zijn dat ze toch doorstromen naar de volgende ronde), wel omdat zowel de spelers, maar vooral de coach anders met pek en veren overgoten zullen worden.

Voetbal interesseert me eigenlijk niet. Maar tijdens een EK of WK kan je het moeilijk negeren en laat ik me wat meevoeren met de stroom. De matchen van de Duivels probeer ik dan toch halvelings mee te pikken. Maar wat erger ik me aan die blaaskaak van een Wilmots. Niet sinds we de vorige match verloren hebben, maar al sinds de start van zijn carrière als bondscoach. Hoe leuk ik de speler Wilmots vind, des te irritanter vind ik bondscoach Wilmots.

Mijn meest memorabele herinnering aan een groot voetbalkampioenschap? Daarin speelt Wilmots echter wel de hoofdrol. We schrijven juni 2002. Robert Waseige is nog bondscoach en de Rode Duivels spelen de achtste finale tegen Brazilië (de latere winnaar). Ik had examen biologie én chemie, maar het voetbal trok me meer aan die dag. Het stond 0-0. Marc Wilmots scoorde en de euforie was enorm. Voor eventjes maar. Want die duivelse Jamaicaanse scheidsrechter Prendergast keurde het magistrale doelpunt af. Wegens een kleine duwfout die niet door de camera werd vastgelegd. Ik denk niet dat België het Prendergast ooit vergeven heeft. Wie weet hoe het tornooi anders zou zijn gelopen…

Wat is je meest memorable herinnering aan een EK of WK?

15 comments

  1. WK 1994. België-Duitsland. Josip Weber is weg, hij gaat zeker scoren, mr w dan lafhartig tegen de grond getrokken dr n Duitser mt n vuil moustache die daarna mt zn handjes staat wapperen dat hij vn nts weet. Normaal rood en penalty – Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger doet alsof zijn neus bloed… Nooit vn mn leven supporter ik vr Duitsland dus 🤓.

    Like

  2. Ik dien eerst een bekentenis af te leggen: die voetbalgekte sleept me toch iets meer mee, dan ik aanvankelijk had gedacht :-). Mijn meest memorabele herinnering: samen met vrienden in m’n jeugdjaren de match België – Nederland in ons stamcafé gaan volgen. Daar kwam welgeteld 1 Nederlandse binnen gestapt, volledig in het oranje, bijzonder moedig! Leuke tijden waren dat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s