Verbeelding Book Challenge #3

verbeelding book challenge, boeken, lezenTijd voor een nieuwe update van de Verbeelding Book Challenge 2016 van Kathleen waaraan ik deelneem. We zijn nu 21 mei, dat betekent dat ik een serieus tandje zal moeten bijsteken als ik het grootste deel van de puntjes van haar lijstje wil afvinken.

De voorbije maanden vinkte ik onderstaande puntjes al af:
5. een humoristisch boek : Het meisje in de rode jas
7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie): Pogingen iets van het leven te maken
26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…): Een man die Ove heet

Dankzij “Jij zegt het” van Connie Palmen (een boek dat ik las met onze leesclub) mag ik meteen twee items van de lijst halen:

9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
10. Een boek waarin de dood centraal staat

“Jij zegt het” vertelt het verhaal van het beroemdste liefdepaar uit de moderne westerse literatuur: Ted Hughes en Sylvia Plath. In tegenstelling tot de talloze biografieën waarin Plath  de status krijgt van martelares en Hughes verantwoordelijk wordt gehouden voor de zelfmoord van zijn vrouw, geeft Palmen in dit boek een stem aan Ted Hughes. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde, maar ook getroebleerde huwelijk.

Ik had niet al teveel zin om een boek van Connie Palmen te lezen. Maar het moest dit keer. In tegenstelling tot sommige andere lezers hield ik wel van de schrijfstijl van Palmen, maar niet van de insteek van het boek. “Literaire lijkenpikkerij” schoot soms even door mijn gedachten, al doet dat het werk van Palmen mogelijk wat tekort. Toch blijf ik me wat ongemakkelijk voelen bij het lezen van een verhaal dat zogezegd de stem van Ted Hughes zou laten horen. Gebaseerd op een dichtbundel en biografieën. Maar of de man ook echt dacht wat Palmen schrijft, dat zullen we nooit weten. Lees hier Tiny haar recensie en ook Prinses schreef al over het boek.

Nog dankzij de leesclub mag ik ook nummer 15 afvinken:

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots

Ik las “Lolita lezen in Teheran” van Azar Nafisi, een schrijfster met Iraanse roots die later weliswaar naar Amerika uitweek. Bij dit boek heb ik geen dubbele gevoelens. Ik vond het ronduit slecht. Literatuur over literatuur is sowieso een moeilijke, zeker als je de literatuur waarover in het boek wordt gesproken niet zelf hebt gelezen. Dan wordt het al snel saai en moeilijk verteerbaar. Dit boek had heel boeiend kunnen zijn maar was het helaas niet. Een gemiste kans.

Dat was het voor deze maand. Nu de zomer er stilaan aankomt, kijk ik al uit naar lezen op het terras in het zonnetje met een lekker glaasje rosé in de hand. Heerlijke vooruitzichten!

Hebben jullie veel gelezen de laatste maand? Leuke boekentips voor mij? 

16 comments

 1. Lezen lukt me de laatste tijd weer minder. Maar als ik een boek kees, wil ik verdwalen in een verhaal, niet in zielenroerselen of zelfbeklag of iets dergelijks. Als ik nog iets moois vind tijdens de zomermaanden stuur ik je de titel door.

  Geliked door 1 persoon

 2. ik ben nu bezig in “het meisje in de trein”. Ik mis wat literatuur maar soit. Het vorige was “het smelt” daarover was ik het eens met de review van Kathleen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vond Jij zegt het een prachtig boek; mooi geschreven, heel anders dan Palmens normale stijl. Het is nou eenmaal een berucht koppel geweest in het literaire circuit – en daarbuiten – en vind haar aanpak en insteek goed gekozen. Snap dat ze hen als inspiratie genomen heeft, en misschien is het je ook al opgevallen dat ze in het begin van het boek ook iets schrijft in de trant van ”wij (hughes en plath) bestaan niet buiten het boek.” Als literatuurstudent heb ik altijd geleerd dat je voor dat soort uitspraken gevoelig moet zijn; Palmen geeft in feiten zelf al aan dat het puur fictie is ondanks dat ze wel bestaande personages en gebeurtenissen omschrijft. Het is en blijft een roman.
  Ze heeft overigens ook de dochter van Hughes en Plath een brief geschreven op het moment dat het boek uit kwam.

  Geliked door 1 persoon

 4. Als de bedoeling is om uit je comfortzone gelokt te worden, probeer eens een Murena(ja een strip, maar het heeft bladzijden en wordt gelezen, dus ook een boek toch?), dan kun je vlug deze afvinken: 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)

  Like

 5. De voorbije maand heb ik 3 boeken gelezen voor de Verbeelding Book Challenge (update telkens op de 20e op m’n blogje). Daarnaast ook nog enkele anderen die ik aanvul via Goodreads. Enkele van die boeken die me voor eeuwig en 3 dagen zullen bijblijven: Tatiana De Rosnay met Haar naam was Sarah – Jussi Adler-Olsen met De vrouw in de kooi – Roslund & Hellström met Het meisje onder de straat – Carlos Ruiz Zafón met De schaduw van de wind – Giordano Paolo met De eenzaamheid van de priemgetallen – boeken van Nicci Gerard (de vrouwelijke helft van het schrijverskoppel Nicci French) – Jenna Blum met In tweestrijd… Hopelijk heb je hier wat aan. Ik lees zowel fictie (romans & thrillers) als non-fictie, ook voor de Verbeelding Book Challenge.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s