Falderie wil naar Rusland

Nu ons tripje naar de Elzas erop zit, is het stilaan aftellen naar de zomervakantie. Vorig jaar hadden we het plan om een rondreis door Polen te doen. Helaas zijn we toen niet kunnen vertrekken.

Polen plaatsen we dit jaar opnieuw op de agenda. Een stukje. Want mijn einddoel ligt een paar honderd kilometer verder: ik droom ervan om dit jaar naar Rusland te gaan. Geen warme streken deze keer. Frankrijk hebben we al genoeg gezien. Spanje en Italië trekken me ook niet zo aan. Rusland wordt het. Volgens Wikipedia het grootste land ter wereld.

En daar stelt het probleem zich: Rusland is zo immens groot dat we onmogelijk alles kunnen zien tijdens één vakantie. Moskou en Sint-Petersburg zijn uiteraard de twee steden die we graag gezien zouden hebben. Aangezien de rit van de ene naar de andere stad al snel negen uur kan duren, zullen we misschien genoodzaakt zijn tussen een van de twee te kiezen. En zijn er misschien nog kleinere steden die de moeite waard zijn? En is Rusland wel veilig genoeg om in te reizen?

Mijn ontdekkingstocht naar Rusland start vandaag. Maar misschien ben jij er al eens geweest, of ken je een leuke website/blogpost die ik zeker gezien moet hebben? Alle hulp is meer dan welkom!

Kan jij me helpen met leuke tips in Rusland?

39 comments

 1. Moskou en Sint-Petersburg staan ook op mijn lijstje. Ik ga gewoon een extra vlucht boeken tussen de 2 steden, dan moet je niet kiezen 😉
  Een tien jaar geleden was het wel veiliger om te gaan. Momenteel raad men toch geen reizen naar Rusland af. Toch zeker niet de grotere steden. Hoe veilig het is in kleinere steden weet ik wel niet.
  Misschien eens zoeken naar een reisbureau dat zich specialiseert in rondreizen in Rusland? En anders gewoon eens rondhoren bij enkele, dan heb je meteen een beter zich op alle informatie.

  Like

 2. Wat een toeval, mijn oudste broer is sinds zondagnacht terug van een reisje naar Moskou en Sint-Petersburg 🙂 Zelf spreekt het mij niet zo aan, geef mij maar de Afrikaanse landen.

  Like

 3. Ik zie niet in waarom je ze niet alle twee zou kunnen doen, met de hoge snelheidstrein is dat maar 4 uur, of je kunt met het vliegtuig gaan…
  Ik heb mij als “vrouw alleen” in geen één van de twee steden onveilig gevoeld, dus daar moet je zeker niet mee inzitten. Jammer genoeg niet veel gezien, dus ik kan niet veel tips geven. Hier alvast wat tips van anderen:
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130321_007
  Je mag mijn reisgidsen wel lenen anders…
  Voor Moskou is het wel handig om wat cyrillisch schrift te bestuderen op voorhand, in de metro is er namelijk bijna niets te vinden in ons schrift, laat staan in het Engels (leer dus zeker het woord voor “uitgang” vanbuiten ;)) – de metrostations zijn wel zeker de moeite!
  “Even de straat oversteken” kan daar op veel plaatsen ook niet, je moet door een tunnel.

  Russen zijn wel niet zo vriendelijk, en kunnen weinig Engels, dus je moet niet veel hulp verwachten als je verloren loopt bvb.

  Let wel: het is daar helemaal niet zo koud in de zomer :).

  Like

  1. Merci voor de tip, ik ga mijn Russisch alvast wat bijschaven! 😉
   Vliegtuig zou natuurlijk ideaal zijn, maar ik zit met een man die eigenlijk liever niet vliegt…..

   Like

 4. Wij vonden Rusland zeer de moeite waard en willen zeker terug. Vonden alleen Moskou heel bijzonder om een keer op het rode plein te staan en naar het Kremlin en Gorky Park te gaan enzo, maar op zich niet spectaculair. Ik heb het idee dat St. Petersburg mooier is. Wat wij wel erg gaaf vonden is Soezdal, op een paar uurtjes treinen van Moskou. Je bent daar op het echte platteland en er zijn daar schitterende kerken en kloosters en helemaal in Rusland. Willen zeker nog eens meer van DAT Rusland zien. Succes met kiezen!

  Geliked door 1 persoon

  1. bedankt voor de tip!
   Is het lang geleden dat je daar bent geweest? Ik lees nu bij het reisadvies van buitenlandse zaken immers dat reizen naar kleinere plaatsen niet echt wordt aangeraden…

   Like

   1. Dat was al 10 jaar geleden hoor! Tja… buitenlandse zaken… zegt ook met regelmaat dat je niet naar India moet gaan… maar kan me voorstellen dat met de huidige situatie er wel een risico bestaat, het anti-Europa-gevoel schijnt nogal op te spelen. Misschien kun je elders nog meer info erover vinden. Succes!

    Like

 5. Oooh… fantastisch om zo een reis te kunnen plannen… Ik ben er nog niet geweest, maar ik denk dat het een prachtig land is (afgaande op de docu’s die ik er van heb gezien). St-Petersburg zou zeker op m’n lijstje staan en ik zou echt naar een ballet willen in het Bolsjoj-theater in Moskou of Mariinski-theater in St-Petersburg!! Veel plezier met het plannen!

  Like

 6. Leuk vooruitzicht zegt!! Ik ben er nooit geweest, maar zou best eens naar sint-petersburg willen. Hoop dat je goede tips vindt. De enige tip die ik kan geven is: koop de Lonely Planet van Rusland. Daar kun je alles uithalen wat je wilt weten!

  Like

 7. Wat fijn dat jullie naar Rusland op vakantie gaan! Ik wil er al jaren eens heen gaan, vind het absoluut een fascinerend land. Tips heb ik jammer genoeg niet maar ik kijk nu al uit naar jouw reisverslag(en)!

  Like

 8. Hallo, ik ben een weekje in Sint-Petersburg, 3 dagen in Moskou en 5 maanden in Irkutsk geweest en dan natuurlijk ook een keertje het Baikalmeer bezocht en Ulaanbaatar in Mongolië. Allemaal aan te raden maar als je dan toch eentje moet kiezen, zou ik voor Sint-Petersburg gaan (vond persoonlijk SP mooier, Irkutsk is ook leuk maar is misschien een beetje ver). Er is echt veel moois te bewonderen in SP (hermitage, kunstkammer, prachtige kathedralen, …) en qua prijs valt het ook allemaal wel mee (toen ik er was stond de roebel heel laag en kon je er eten en drinken voor 12 euro ofzo). Ik ben er in februari geweest en toen was de Neva zelfs bevroren wat een mysterieuze en magische sfeer teweegbracht. In de zomer wil ik er wel eens terug naartoe voor de mooie parken met hun fonteinen. Maar ik denk dat Rusland op alle plaatsen wel zeer mooi is. Ik zou dan ook nog zoveel willen bezoeken daar… Ik ga je zeker volgen en laat maar weten hoe het geweest is!

  Groetjes,
  Yanna

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Yanna, bedankt voor je reactie!
   Voelde je je veilig in Sint-Petersburg? Ik heb nl. van een paar mensen gehoord dat ze het bij momenten toch wat akelig vonden en dat ze zich niet helemaal gerust voelden op straat…

   Like

   1. Hey Falderie,
    Wat bedoelen ze dan juist? Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die niet echt veel affiniteit hebben met het Russische volk maar dat je jezelf onveilig zou voelen in die stad, lijkt me eerder vreemd. Er liep genoeg politie rond, politiewagens waren er ook genoeg dus dat kan wel tellen als veilig, wat mij betreft 🙂 Misschien bedoelen ze dat er niet echt een gezellige sfeer in SP hangt maar de Russen zijn nu eenmaal (wanneer ze je niet kennen) gereserveerder dan in Italië of Spanje zeg maar. Ik vond het alvast heel leuk en supermooi, zeker een aanrader ! 🙂

    Like

   2. Dat is me ook gezegd, dat Russen minder warm zijn dan mensen uit bv. Spanje of Italië. Maar dat schrikt me zeker niet af. Het waren mensen die met een reisbureau waren gegaan en van daaruit werd hen ook aangeraden nooit alleen de straat op te gaan etc. Misschien dat dat sowieos wel voor een angstgevoel heeft gezorgd dat eigenlijk niet nodig was…

    Like

 9. Is de Trans-Siberië Explress met de nodige stops geen optie? Zo reis je comfortabel en redelijk snel door een groot deel van Rusland.

  Zelf heb ik jaren geleden te Trans-Mongolië gedaan, een route die voor een groot deel overlapt. Van de Russische steden vond ik Sint-Petersburg het mooist.

  Like

 10. Falderietje, ik heb Moskou en Petersburg een tiental keren gedaan als reisleider. Moskou mooi, Petersburg prachtig (restauratie enige verdienste van post-communistisch tijdprek). Willen jullie verdere tips, geef rustig seintje. In Moskou kom je via Demededovo, via Petersburg ga je bijna stapvoets via Kopenhagen naar Brussel! Beiden wel zéér duur geworden. En vermijdt de touristtraps van de Wolga. Pak de nachttrein…. En nu hier die hangmat! 😉 Jan

  Like

 11. Super mooi land! St. Petersburg is echt een aanrader, al is het ook wel redelijk crimineel. Je hebt een trein die verschillende reizen door Rusland maakt: Trans-Siberië trein.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s