Terug in de tijd met Disney # 3: Belle en het Beest

Tijdenlang verhaald
Altijd even waar
Vreemden voor elkaar
Tot heel onverwacht
Iemand buigt voor haar

Na The Lion King en Frank en Frey is het tijd om een nieuw pareltje van Disney in de kijker te zetten. Als ik een top vijf zou maken met favoriete Disneyfilms staat Belle en het Beest daar zonder twijfel bij.

Het verhaal: Beauty and the Beast

Een sprookjesachtig verhaal over de wondermooie Belle die op het Franse platteland woont met haar vader Maurice. Beiden worden door de dorpelingen als excentriek bestempeld. Door een speling van het lot komt Maurice in het kasteel van het Beest terecht, een betoverde prins die enkel weer mens kan worden als hij voor zijn 21ste verjaardag op een meisje verliefd wordt – en zij ook op hem. Lukt hem dat niet, dan moet hij eeuwig als beest door het leven gaan. Als Belle haar vader gaat zoeken, komt ze ook in het kasteel terecht. Eerst moet ze niets van het beest weten, maar langzaamaan groeien de twee dichter naar elkaar toe. Op het einde van de film probeert Gaston (de arrogante macho uit het dorp die door alle meisjes van het dorp wordt bewonderd. Hij heeft echter enkel oog met Belle en wil met haar trouwen. Zij wil echter niets te maken hebben met hem) het beest te vermoorden. Wanneer het beest aan zijn verwondingen dreigt te bezwijken bekent Belle hem dat ze ook van hem houdt. Hierdoor wordt hij weer de knappe prins die hij vroeger was. En ze leefden nog lang en gelukkig…

De film

Ik was vijf in 1991. Toen kwam deze dertigste animatiefilm van Disney uit. Een gigantisch succes. Zo won de film o.a. een Oscar voor de muziek, drie Golden Globes en tal van andere prijzen. Achteraf kwamen er nog twee afgeleide films uit: Belle en het Beest: een betoverend kerstfeest en Belle en het Beest: Belle’s wonderlijke verhalen. Die liet ik wijselijk aan me voorbijgaan.

Maar meer nog dan de vele prijzen die de film won, is het vooral een film die altijd bij blijft. Onlangs werd de film in Kinepolis opnieuw vertoond onder het concept “Disney Princess at the Movies”. Ik durf er heel wat om te verwedden dat tal van jonge mama’s heel blij waren om die legendarische film uit hun kindertijd nu eens opnieuw met hun kinderen te gaan bekijken…

Heb jij mooie herinneringen aan Belle en het Beest?

27 comments

 1. Ik wist helemaal niet dat deze film even oud is als ik 😀 Belle en het beest was altijd één van mijn favorieten.

  Like

   1. Dan zijn er flauweriken die zouden antwoorden ‘beter een gat in mijn cultuur dan een cultuur in mijn gat’, maar aan zo’n flauwe humor bezondig ik mezelf niet…

    Like

 2. ik ben enkele Disneyflims gaan bekijken in de bioscoop, samen met onze kinderen en talrijke neefjes en nichtjes. Maar deze heb ik er niet gezien, die kids waren dan wellicht al die films ontgroeid… 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s