In Memoriam: Eddy Wally

10 januari 2016 leek de wereld even stil te staan. Die dag stierf immers David Bowie, een van de meest invloedrijke muzikanten ooit. Wereldwijd. De hele dag niets anders dan muziek van Bowie op de radio. Ook nu wordt hij nog steeds erg veel gedraaid.

We spoelen bijna een maand verder, naar 6 februari 2016. Het onvermijdelijke nieuws wordt op de radio verteld: Eddy Wally is niet meer. The Voice of Europe. Zanger van onsterfelijke hits als “Chérie“, “Ik spring uit een vliegmachien” en “Als marktkramer ben ik geboren“. Ook al werd er serieus met de man gelachen, hij is een monument in Vlaanderen. Wie kent Eddy Wally immers niet? Op de verschillende radiozenders werd over hem gesproken. Oude bekenden werden aan het woord gelaten. Maar zijn muziek? Die werd amper gedraaid. Enkele luttele seconden tijdens de nieuwsuitzending, maar een volledige song heb ik nergens gehoord. Een gebrek aan respect voor deze cultfiguur. En daarom brengen we hier even hulde aan hem…

 

 

24 comments

 1. Op mnm draaide ze deze morgen rond 8.30u ‘ik spring uit een vliegmachien’ en m’n man hoorde zelf een volledig nr op StuBru vandaag. Dus hij werd wel degelijk gedraaid hoor 😊.

  Like

   1. Dat zou kunnen, maar ik vond dus ook dat hij best veel gedraaid werd. En ben absoluut geen fan dus het viel extra hard op :-). Met alle respect voor de man zelf, want ik begrijp wel als zo iemand overlijdt dat er dan aandacht aan geschonken wordt. En het is niet omdat ik dat niet goed vind, dat alle mensen er zo over denken. Ik kon het bv. wel appreciëren toen er extra veel Bowie-muziek gedraaid werd. Mijn man niet, ieder zijn ding.

    Like

 2. Smartlappen worden op de radio behandeld zoals pakweg boogschieten op Sporza: beide worden doodgezwegen ondanks de relatief grote schare fans. Niet dat ik me daar druk om maak, net zo min als ik bewust op zoek ga naar nummers van Eddy Wally of boogschietvideo’s.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sorry, maar ik ben nooit fan geweest van smartlappen in het algemeen. De man is inderdaad een cultfiguur waarvan niemand wist of hij zijn ‘rare manier van communiceren’ fakete of dit echt zijn echte manier van doen was. Hij zou een goed zakelijk talent hebben gehad, maar anderzijds was er toch zijn faillissement,… Neen, ik weet niet wat ik echt moest vinden van hem…

  Geliked door 1 persoon

 4. Als je kitsch lang genoeg volhoudt en etaleert, wordt je vanzelf een cultfiguur. Er is trouwens wel degelijk een groot publiek voor dergelijke schlagernummers en voor elke smaak moet er iets zijn. Af en toe een schlager op de radio en er zou veel minder oorlog zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb lang genoeg gewerkt bij mensen die het verstandelijk wat moeilijk hebben maar geestelijk zich veel beter kunnen ontspannen dan wie van ons. Voor hen was Eddy een held, een idool. Ik ben ooit met de gasten naar zo’n schlagerfestijn geweest, kleinschalig, met onder andere Lucy Loes en ook Eddy Wally. De nummers zijn totaal mijn ding niet, maar als je ziet wat die muziek doet met die mensen, hoe gelukkig ze er van worden, hoe ze elk woord uit hun hoofd kennen (terwijl ze soms erg moeten nadenken over hun eigen straatnaam), dan kon ik alleen maar genieten.
  Hij zal gemist worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij zijn – toen we een jaar of zestien waren – eens naar een optreden op de kermis bij ons in Kontich gaan kijken. Dat was pure ambiance! Ook al hoor ik zijn muziek niet graag…
   En wat ons altijd is bijgebleven: er waren een paar mensen in een rolstoel etc en daar had hij echt speciale aandacht voor. Heel ontroerend zelfs.

   Like

 6. Mijn grootmoeder was nogal fan van Eddy Wally, dus wij mochten daar geen kwaad woord over zeggen ;-). Ik heb hem ooit zien optreden op een studentenfuif en dat was ambiance! Hij werd die avond overigens echt wel met respect behandeld door het studentenpubliek. Hij heeft mij als figuur altijd geïntrigeerd en ik denk ook dat hij slimmer was dan hij liet uitschijnen. Rust zacht, Eddy!

  Geliked door 1 persoon

 7. Uiteindelijk was hij de slimste hé…
  Ik heb er nooit iets aan gevonden, maar voor diegenen die hem wel leuk vonden is dit vast erg.
  Hij is er wel rijk mee geworden, zelfs van mensen die met hem lachten…
  Hij denkt nu vast, wie laatst lacht… 🙂

  Geliked door 2 people

 8. Ik had er zéker respect voor, tenslotte moet ge het toch maar doen.
  Velen zullen met den eddy gelachen hebben, maar hij deed het toch maar.

  Like

 9. ik heb altijd respect gehad voor Eddy Wally. Gaf zich misschien wel uit voor een dommekloot maar dat was hij zeker niet. Eigenlijk een allemansvriend!
  Op Studio Brussel (!!!) was hij veel te horen hoor, Valerie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s