Terug in de tijd met Disney # 2: Frank en Frey

Disney kan een hele trommel aan heerlijke films opentrekken, maar een van mijn grootste favorieten is zonder twijfel Frank en Frey. (The Fox and the Hound)

Frank en Frey werd blijkbaar in 1981 gemaakt door Walt Disney Productions en is de 24ste animatiefilm van Disney. Dat verbaasde me enigszins. In mijn herinneringen keken mijn zus en ik de film namelijk toen hij net uit was in de bioscoop. Maar aangezien ik pas van 1986 ben en mijn zusje van 1989 is dat onmogelijk. Toch lees ik dat Frank en Frey ook in het Nederlands in 1981 is uitgekomen. Herinneringen kunnen soms dus misleiden…

Frank en Frey vertelt het verhaal van de vriendschap tussen vosje Frey en jachthond Frank. Wanneer ze nog jong zijn, zijn de twee diertjes onafscheidelijk. Later wordt Frank echter ingezet in de jacht en blijkt hun vriendschap lang niet meer zo evident te zijn. Maar je weet hoe dat gaat: uiteindelijk sluiten ze toch weer vriendschap – na een heroïsche daad van de lieve Frey.

Onlangs nam ik de film op. Benieuwd of Frank en Frey de tand des tijds overleefd heeft…

Een vriendschap tussen een hond en een vos. Is dat misschien zoals vriendschap tussen een man en een vrouw? Kan dat wel?

 

 

22 comments

 1. Ik huilde vroeger nooit bij films, maar bij Frank & Frey kon ik het toen al niet droog houden. Als ik die nu zou bekijken, heb ik waarschijnlijk een hele doos zakdoeken nodig ;-).

  Ik ben al bevriend geweest met mannen zonder dat ik bijbedoelingen had, maar ik kan natuurlijk niet in hun naam spreken. Toch denk ik dat ook zij enkel vriendschap wilden hoor. Dus ja, ik denk dat het mogelijk is.

  Like

 2. Oooh die is geweldig! Veel bekeken samen met mijn zoon toen die klein was, het was ook eens van onze lievelingsfilms.
  Er kan zeker vriendschap zijn tussen man en vrouw. Binnenkort ga ik met twee goeie vrienden weer eens op stap. Moet er eerlijkheidshalve wel bijzeggen dat ik er ooit “iets” mee heb gehad, maar dat belet de vriendschap gelukkig niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. De film heb ik nooit gezien maar ik had boekjes van Disney waaronder dit verhaal. Ik denk dat ik het wel 100 keer las, het was echt mijn favoriete boek. Ik zou eigenlijk dringend de film eens moeten bekijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. My neighbourhood, in Sweden, installed satellite dishes in the spring of 1988. In these days there weren’t many channels in northern Europe to tune in, so several of them were international or bilingual in some way. And as a 10-year-old kid I watched just about anything, regardless of whether I understood the language or not. That’s why i clearly remember the Dutch TV ads, among them “‘Frank en Frey – nu in de bioscoop”.

  An archived Dutch newspaper i found through Google (http://leiden.courant.nu/issue/LD/1988-12-29/edition/0/page/16) from december 1988 has ads for the movie. So even though it may have premiered in the Netherlands in 1981, it was also screened in 1988.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s