Terug in de tijd met Disney #1: The Lion King

the lion king, de leeuwenkoning, disney, jeugd, nostalgie

Ge hebt geen zorgen
zorg maar dat ge geniet
’t Is een theorie
filosofie
Hakuna Matata!

Gisterenavond was het Eurosong op één, maar dat hebben we toch maar grotendeels aan ons voorbij laten gaan. Vorige week werd er namelijk een klassieker opgenomen die we (als in: sommigen in huis) graag nog eens wilden zien: The Lion King.

Het was intussen al jaren geleden dat ik nog eens een échte Disneyfilm had gezien. Ik hoor sommigen onder jullie me zachtjes uitlachen, maar vergis je niet: Disneyfilms, dat zijn meesterwerkjes. Stuk voor stuk. En De Leeuwenkoning is één van de meest legendarische.

Ik zag de film voor het eerst in 1994. Omdat ik toen nog maar acht was, gingen we uiteraard naar de Nederlandstalige versie kijken. (Die toen nog “De Leeuwekoning” getiteld was. Later werd de titel aangepast aan de nieuwe spelling) Ik ging met mijn zus, mijn oma en nog enkele familieleden naar een kleine cinema in Mechelen. (Ik betwijfel of die intussen nog bestaat)

Wat waren we onder de indruk van de magie van Disney. Een prachtig verhaal over de trieste lotgevallen van de kleine Simba, zijn meedogenloze oom Scar, stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumba. En laten we vooral de onweerstaanbare Nala en de veel te vroeg gestorven Mufasa niet vergeten!

Vergis je niet: zelfs meer dan twintig jaar later (Wow, als je dat kan zeggen, begin je oud te worden…) blijft het een waanzinnig goede film. Ik wil meer Disney!

Heb jij ook naar The Lion King gekeken? Welke Disneyfilm is zeker nog eens het bekijken waard?

Foto: Disney.be

36 comments

 1. Ik heb nu niet gekeken, maar ik heb mijn favoriete Disney films op DVD en kijk daar graag nog eens naar. De Leeuwenkoning is natuurlijk dé klassieker. We hebben de DVD al gekocht voor het petekindje van de echtgenoot omdat we dat echt een must vinden! Zelf ben ik nogal fan van Aladdin, maar blijkbaar is dat voor veel mensen net de minst leuke Disney film. Smaken verschillen nu eenmaal. Als ik wat aangeschoten ben, durf ik al eens de geest te imiteren. Zij die het al mochten meemaken, kwamen niet meer bij van het lachen ;-).

  Like

 2. Ik houd echt van Disney! De Leeuwenkoning heb ik echt héél vaak gezien. Heb ook veel Disneyklassiekers op dvd, helaas niet allemaal hier. Ik vind de Aristokatten, Belle en het Beest en Alladin ook geweldig. Maar eigenlijk zijn ze gewoon allemaal goed 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben er ook gek van hoewel ik niet spontaan kijk. Ik zapte op Finding Nemo enkele weken terug en heb hem laten opstaan. Maar dat is gen Disney zeker hé?
  The Lego movie doet me dan weer helemaal niets. Ik begin trouwens te janken tijdens die films. 🙂

  Like

 4. hoe? je hebt eurosong aan je laten voorbijgaan?? 😉 Ik heb de lion king ook opgepakt en finding nemo. Mijn alltime favourite blijft Belle en het beest en de kleine zeemeermin

  Like

  1. Om de een of andere rare reden heb ik de kleine zeemeermin nooit gezien. (behalve die korte afleveringen die op tv zijn gekomen..)
   Maar Belle en het Beest is ook een van mijn favorieten!

   Like

 5. Wij hadden op kerstavond besloten de DVD van de Leeuwenkoning op te zetten. Ik had toen niet in de gaten dat die die dag (of enkele dagen later) ook nog eens werd uitgezonden. Ik denk wel dat Mauro nog niet te jong was (die donkere stukken en waarin er gevochten werd, hij was niet op zijn gemak, die kleine jongen van ons), maar wat hebben Het Ventje en ik ervan genoten! Het verhaal zal Mauro grotendeels wel begrepen hebben, maar volgend jaar kijken we ze nog eens he. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Oei… ik heb die nog nooit gezien. Ik heb eigenlijk nog maar heel weinig Disneyfilms gezien. Toen ik 10 was, stond ik ’s avonds laat terug op om naar Brandon en Dylan te staren en liet ik Disney aan mij voorbij gaan (vroegrijp, wat wil je?).
  Eens er kindjes zijn, haal ik mijn schade wel in, zeker? 😉

  Like

 7. Zeker weten dat wij keken! En ook naar Belle en het Beest, De kleine zeemeermin, Finding Nemo, en iets recenter: Frozen! Het was een zalige Disney-kerstvakantie daar onder ons dekentje in de zetel samen met de kleuterdochter 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is allemaal wat aan mij voorbijgegaan: Finding Nemo en Frozen… Daarvoor moet je kleine kinderen hebben denk ik… Bij mij is het vooral nostalgie met de oude Disneyfilms!

   Like

 8. Zalig hé, mijn zoon was hier zot van, ik kende heel die film van buiten. Ook Tarzan, Finding Nemo en Spirit waren zijn (en ook wel mijn) favorieten. De kleine zeemeermin vond ik ook altijd erg mooi…

  Geliked door 1 persoon

 9. De Leeuwenkoning is ten huize B op de videoband afgespeeld tot die grijze tape begon te rafelen. Vooral grappig dat in de Vlaamse versie dialect werd gesproken door Timon en Pumba.

  Like

 10. Ik heb ‘m ook opgenomen! Maar ik moet nog kijken, want ik had het te druk met taart eten en nieuwjaar vieren 🙂 Ik ben wel benieuwd, want net als jij heb ik als kind enkel de Nederlandstalige versie gezien, waardoor het herbekijken van een oude film misschien toch nog iets van een primeur krijgt. Hakuna Matata en al!

  Like

 11. Mijn vriend vind de lion king gewoon geweldig. Heb je de tweede ook al gezien? Wij hebben die op dvd. 🙂 Disney films geven mij altijd een kind gevoel en een magisch gevoel.

  Like

 12. De Lion king is hier ook een zéér graag geziene film… heb spijt dat ik hem niet had opgenomen deze keer want het is al even geleden dat we hem zagen! Andere favorieten : Anastasia en geef mij maar Brave… maar die is niet van Disney denk ik 🙂 groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s