Nostalgie tijdens kerst: Home Alone

home aloneSta me toe om even terug te gaan in de tijd. Flashback naar de kerstperiode in de jaren negentig. We waren toen nog kinderen. En ene John Hughes zorgde ervoor dat elke kerst een beetje op elkaar leek – maar toch ook weer anders was. Hughes, een schrijver en producer, werd daarbij geholpen door regisseur Chris Columbus.

In 1990 brachten zij ons namelijk de komische film Home Alone. Daarmee wonnen ze prijzen en veroverden ze kinderharten- en met uitbreiding ook de harten van alle ouders. Maar daar stopte het niet. Want er kwam meer. Er kwam ook nog Home Alone 2, Home Alone 3, Home Alone 4. Het kon niet op!

Elk jaar keken we naar dé kerstfilm der kerstfilms. Kennen jullie het verhaal? De familie McCallister vertrekt met kerst voor een paar dagen naar Parijs. De hele familie, inclusief oom en tante, vertrekt naar Europa zonder de onfortuinlijke Kevin. Wanneer ze ontdekken dat de kleine is achtergebleven, willen ze hem natuurlijk zo snel mogelijk gaan halen. Maar helaas: een terugvlucht blijkt toch niet zo gemakkelijk te regelen. Terwijl iedereen zich over hem zorgen maakt, heeft Kevin echter de kerst van zijn leven. Want geen volwassenen betekent ook: geen regels. Oh ja, en tussen het snoepen en televisie kijken door verhindert hij nog dat domme dieven Harry en Marv inbreken én verenigt hij een vader en zijn zoon.

Als kleine kinderen genoten we elk jaar opnieuw van de heerlijke avonturen van Kevin. Die rol werd gespeeld door de piepjonge Macaulay Culkin. Daarmee liep het helaas minder goed af… Intussen is het al enkele jaren dat ik de films nog heb gezien, benieuwd of die de tand des tijds hebben doorstaan.

Hebben jullie ooit naar Home Alone gekeken? Of denken jullie bij een kerstklassieker aan andere films?

35 comments

 1. maja! Wij kijken nog altijd naar die film rond de kerstperiode. Ik was hem zelfs aan het zoeken deze weken in de tv-gids maar nergens te vinden, behalve dan één of andere vernieuwde versie? Nee echt, de echte home alone blijft een topper van formaat. De scène waar ik altijd mee moet lachen is die waar hij een baksteen naar beneden gooit vanop het dak recht in het gezicht van de bandiet. En ik weet al jaren dat het gebeurt en toch lig ik altijd uit mijn zetel van het lachen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja ik was het ook aant denken maar was het niet meer zeker. Vind ze alle twee enorm grappig. Blijkbaar heb ik nog niet genoeg gekeken! 😀

    Like

   2. owkay… ik ben nog wat wazig van al dat feesten denk ik… ik dacht efkes dat ik twee films met elkaar had verward. (Wat net zo goed had gekund eigenlijk… :-)) *blooper*

    Like

 2. Wel, hoe flauw die mopjes in de films ook waren, ze blijven geweldig… Ik moet toegeven dat ik 4&5 niet gezien heb. Ik wil de grappige films onthouden…vind ze echt nog altijd fijn om naar te kijken!

  Geliked door 1 persoon

  1. ik ook niet denk ik. ik schrok wat toen ik las dat Culkin niet in élke film had meegespeeld. In mijn herinneringen is het altijd hetzelfde kindje. Dus ik vermoed dat we afwisselend naar de eersten hebben gekeken…

   Geliked door 1 persoon

 3. Als kind heb ik ook wel een paar keer naar Home Alone gekeken. De eerste film dan, want de sequels vond ik niet zo goed (ik heb ze zelfs niet allemaal gezien). Ook films zoals The Sound of Music en Sissi horen voor mij wel bij de tijd van het jaar :-).

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben de afgelopen dagen helemaal into Star Wars geraakt! Omdat ze de voorbije weken op Vier te zien waren heb ik ze opgenomen, zodat ik ze nu na elkaar kan bekijken. Ik had het nooit gedacht, maar stilaan begin ik toch helemaal in de ban te raken van het verhaal. Het zijn misschien geen typische kerstfilms, maar ’t is ook gezellig hoor 🙂

  Geliked door 2 people

  1. ik heb er eigenlijk nog geen enkele gezien. maar daar wil ik dit jaar wel verandering in brengen!

   wat kerst betreft…’t zijn wel niet echt films die ik daarmee associeer! 🙂

   Like

 5. Ik was al te oud denk ik, om er de eerste keer nog van te genieten. En vond het toen al een beetje te veel cliché. Mijn twee favoriete kerstfilms zijn Sissi (de hele reeks dan maar) en jaja, The sound of music. Die zitten pas vol cliché’s, ik weet het en ’t is niet echt om te lachen. Maar da’s kerstnostalgie voor mij…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben blij dat ik niet de enige ben, kerst zonder home alone is geen kerst… De ontgoocheling was groot toen ik zag dattie nergens geprogrammeerd stond. Gisteren toch naar 5 gekeken met de kids en zij vonden hem echt goed. Ze kennen de andere dan ook niet maar toch, traditie continuous 😁

  Geliked door 1 persoon

 7. O ja, élk jaar op kerstavond met alle nichtjes en neefjes voor de tv voor Home Alone. Nostalgie alom 🙂 Ook nu nog als ik één van de films zie. En de verontwaardiging toen ik ontdekte dat mijn lief die films nog nooit gezien had! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Mijn broer maakt elke Kerst weer hetzelfde grapje: ‘seffens moeten we naar de Kerstfilm kijken hé! Er komt een keigoede op!’ Dan kijk ik heel verbaasd: ‘Echt????’ (Ik ben meer een fan van échte klassiekers á la White Christmas) en dan zegt hij heel flauw: ‘Ja, Home Alone! Ha…ha…ha… *not amused* Grmbl 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s