Eentje uit de oude doos: Jagten

jagten, film, mads mikkelsen, thomas vinterberg

Als ik mijn zusje zou moeten beschrijven kan ik veel over haar vertellen. Ergens in mijn beschrijving zal het woord “film” zeker vallen. Mijn zus is namelijk een enorme filmfreak. Zo is ze bijvoorbeeld een van de enige mensen die ik ken met een abonnement bij UGC. (Voor de West-Vlamingen: groter dan Lumière, kleiner dan Kinepolis. En ik denk dat je bij UGC nog altijd geen vaste plaatsen moet reserveren)

Bij het lezen van haar laatste blogpost besef ik dat ik het afgelopen jaar amper in de cinema ben geweest. Ik sta hopeloos achter! Gelukkig krijg ik af en toe wel eens een dvd van haar, om mijn filmachterstand – weliswaar met een fikse vertraging – wat weg te werken. Zo kreeg ik met mijn verjaardag de film Jagten.

Jagten gaat over de gescheiden Lucas die in de plaatselijke kleuterschool van een gemoedelijk Deens dorpje werkt. Hij gaat uit jagen met de mannen van het dorp en is graag gezien in de kleuterschool. Tot de kleine Klara, het zesjarige buurmeisje én dochter van zijn beste vriend, hem uit het niets van seksueel misbruik beschuldigt omdat ze zich in de steek voelt gelaten door hem. Omdat “kinderen nooit liegen”, gelooft iedereen Klara en is Lucas persona non grata in het dorp. Of hoe één kleine opmerking van een jong meisje een heel leven op zijn kop kan zetten. Doet een beetje denken aan de hele heisa in de Antwerpse kleuterschool De Blokkendoos.

Jagten is een film die serieuze indruk op me gemaakt heeft. Geen flitsende blockbuster, maar een film die je echt pakt en waar je toch even over blijft nadenken.

Volgende film om te zien: Night Train to Lisbon. Ook gekregen van de zus. Ik ben benieuwd!

Welke oudere films zijn zeker nog het bekijken waard? En wat vond jij van Jagten?

 

12 comments

 1. Goeie tip, die ga ik eens opzoeken. Ik heb er net eentje mee uit de bib, die ik ook niet kende: Starred up. Over jonge Britse delinquenten die al op vroege leeftijd in de gevangenis belanden.

  Like

 2. Jagten niet gezien…
  Wij gaan hier in Turnhout naar de cinema, ook een UGC, je moet er nu voortaan ook wel plaatsen reserveren 🙂
  Film die bij mij altijd is blijven hangen: Gladiator en La Vita è Bella, maar je mag ze zeker niet vergelijken!

  Like

 3. We hebben deze nog niet gezien maar met al de Deense series die we verslonden hebben, is de familie Mikkelsen ons niet onbekend: Lars en zijn broer Mads. Schitterende acteurs en Jagten staat nog op ons lijstje. Bij ons hebben series wel plaats gemaakt voor films..

  Like

 4. Hm, Jagten zegt me hoegenaamd niks. En hoeveel jaren het geleden is dat ik nog ’s een cinema vanbinnen zag, kan ik me zelfs niet herinneren. Ik vrees dat ik eerder auditief dan visueel ingesteld ben als het op cultuur opsnuiven aankomt.

  Like

 5. Niet gezien, en gezien het onderwerp ga ik die ook niet bekijken.
  IK ben net te laat om het te zeggen… Let’s talk about Kevin is ook de moeite. Op iets anders kom ik niet direct.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s