Over baby’s en ergernissen

Op de Facebookpagina van Annelyse vond ik een leuke link: Weg met dat woord!

Opnieuw worden alle Nederlanders en Vlamingen opgeroepen om te stemmen op het woord dat ze het liefst zouden zien verdwijnen. In 2013 haalde het afgrijselijke “Kids” het. Vorig jaar werd er gekozen voor “oudjes“. (Al hoor ik dat woord zelden gebruiken?)

Dit jaar zijn er weer een aantal grote kanshebbers. Of wat dacht je van dagdagelijks, diervriendelijke vlees en mensenmens?

Dat chillen en plezierjacht in de lijst staan, vind ik gek. Want er zijn toch zeker wel ergere woorden? Eerst dacht ik “manlief“, “dochterlief” of “zoonlief” te nomineren. Woorden die ik nooit, maar dan ook nooit, zal gebruiken.

Maar ineens wist ik het. Hét meest irritante woord op deze aardbol is “wonder“. Als het over een uitzondering op de natuurwetten gaat (zoals een varken dat ineens kan vliegen), heb ik uiteraard niets tegen het gebruik van het woord wonder. Als een vrouw haar derde kind op minder dan drie jaar tijd op de wereld zet, vind ik het wél een afgrijselijke term. “Ooh wat een een mooi wondertje“, “Geniet van jullie kleine wonder“,… Grijs haar krijg ik ervan!

Want gezonde, vruchtbare mensen die kinderen krijgen, dat is geen wonder, dat is de de natuur! (of in sommige gevallen de wetenschap)

P.s.: Soms is het misschien wél een wonder als er toch een kindje geboren wordt. Laten we de term dan ook opsparen voor de momenten dat het echt van toepassing is…

Welk woord mag van jou verdwijnen?

25 comments

 1. Haha Ik gebruik heel veel van deze woorden :p Geen idee wat werk mag verdwijnen. Ik spreek niet zoveel Nederlands meer dus weet niet zo goed wat tegenwoordig veel wordt gebruikt in het land Haha

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is inderdaad vreselijk. Erg beschamend, maar ik zei het onlangs geërgerd tegen mijn man. De ergernis maakte meteen plaats voor een enorme lachbui. Dat ik zo’n woord gebruikte! 🙂

   Like

 2. oh ja, wat had ik een vreselijke klotehekel aan mensen die mij feliciteerden met de geboorte van mijn kleine wonder… dat is gewoon mijn coole leuke zoon! ik sta volledig achter je keuze 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. mooi logje, Valerie!
  Ik gebruik in mijn logjes vaak vrouwlief, en soms wel eens dochterlief. Kzal het nooit meer doen… 😉

  Ik heb er ooit nog een logje over geschreven, voor mij mag het woordje “leuk” uit onze (Vlaamse) taal verdwijnen. Het is een woord dat hier écht geïmporteerd is vanuit Nederland, en waar wijzelf veel mooiere alternatieven voor hebben!

  Like

 4. Het lijstje is lang maar als ik de schrijftaal die via social media door de jongere generatie (s**t, ik word écht oud) wordt gebruikt, zie dan staan mijn haren regelmatig recht.

  Geliked door 1 persoon

 5. ons wondertje vind ik ook vreselijk.
  Er worden elke dag kinderen geboren, dus zo’n wonder is dat niet.

  Alhoewel ik wel besef dat dat niet bij iedereen evident is, toch blijf ik wondertje verschrikkelijk vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s