Falderie; het meisje met de centjes

geld, portefeuille, cashDe wereld is zich stilaan tegen mij aan het keren. Vorige week stond ik geparkeerd in Antwerpen. Ik wandelde naar de betaalautomaat met mijn muntstuk van één euro. Maar wat bleek? Je kon er enkel nog betalen via een sms of met je bankkaart. Een rilling liep over mijn ruggengraat…

Hopelijk zijn er geen zakkenrollers onder mijn lezers, want die zullen zich bij het lezen van deze post in de handen wrijven. Falderie, lieve mensen, is op het vlak van cash geld een oud wijf. Terwijl heel wat van mijn vrienden zelden cash geld bij zich hebben, zit mijn portefeuille altijd vol*. Met muntjes en met briefkes. Gewapend tegen elk probleem.

Waarom heeft Falderie nog cash geld in haar sakosj vraag je je misschien af? Er zijn verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld teveel gedoe om cash geld dat ge krijgt/verdient naar de bank te brengen. Het is toch gewoon handiger om dat geld uit te geven en uw centjes bij de bank gewoon op de rekening te laten staan?

Bovendien vind ik het ook gewoon heel handig om te weten wat er met mijn geld gebeurt. Als er vijftig euro in mijn portefeuille zit, weet ik perfect waar ik dat aan uitgeef. Ik heb het gevoel dat, vanaf dat je met je bankkaart begint te betalen, je geld als het ware wegstroomt zonder dat je er nog grip op hebt. Ik hou graag het overzicht over mijn uitgaven, en met cash geld is dat veel gemakkelijker en heb je geen YNAB nodig. (Weet je niet wat dat is? Lees dan even bij Tales from the Crib en MissSexAndTheCity)

Ik geloof dat je meer controle houdt over je portemonnee als je bij het betalen ook telkens het fysieke biljet (op foto: het nieuwe briefje van € 20!) of muntstuk moet afgeven. (En dan heb ik het nog niet gehad over mijn afkeer voor de visakaart!)

Loop jij altijd platzak rond? Of zit er toch nog wat geld in je zak?

*Stelt uzelf daar nu ook weer niet teveel bij voor he!

 

34 comments

 1. Ik heb weinig cash geld om de zelfde reden waarom jij er wel bij je hebt. Ik geef namelijk sneller geld uit als er in mijn portemonnee zit! Rapper trakteren op cafe op restaurant, kleinere aankopen doen van dingen die ik eigenlijk kan missen.

  Like

 2. Ik loop regelmatig rond als een landloper als het op geld aankomt. En als ik dan eens geld bij heb, dan betaal ik soms nog met de kaart. We hebben nu ook een gemeenschappelijke bankkaart, puur voor onze boodschappen – en op de app kunnen we altijd perfect zien hoeveel daar nog op staat. Ook geen YNAB nodig hoor! 😉

  Like

 3. Ik had in NL ook weinig contant geld moet ik zeggen 🙂 Nu in Colombia wel. Is hier ook wegens veiligheid beter om altijd wat bij je te hebben. En ook niet overal kun je pinnen. Maar het meeste geld laat ik nog steeds wel thuis hoor 🙂

  Like

 4. Sinds ze bij ons ooit op 1 jaar tijd 2x hebben ingebroken(waarbij ze ook de spaarpotten van de kinderen meenamen 😦 ), hebben we bijna nooit cash geld op zak.
  Ik zou hier een hele discussie in gang kunnen zetten, maar dat zou me op het internet veeeeeel te ver voeren…
  Ieder zijn ding, maar ik hoop voor jou dat je nooit bestolen wordt en dat gebeurt jammer genoeg elke dag en ook bij de mensen die zeggen “mij overkomt dat niet”…
  🙂

  Like

 5. Ik heb altijd wat cash geld alsook een bankkaart op zak. En een gsm bij de hand. Kortom: ik ben gewapend tegen zowel wind, vorst als sneeuw, zeg maar. Doch veel uitgeven doe ik niet; daar heb ik een madam voor. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik las ooit Het Slimme Budgetboek van Sara Van Wesenbeeck. En zij zegt dat ook in haar boek, als je contant betaalt heb je meer betaalpijn en zul je het dus minder snel uitgeven http://www.saraslifesavers.be/meer-in-je-winkelkar-voor-minder-geld-18-superslimme-bespaartips/ . Persoonlijk heb ik hetzelfde als chrissebie. Ik voel toch net iets meer ‘betaalpijn’ als ik het met mijn kaart doe. Als ik geld afhaal is dat precies altijd direct op. Dus heb ik ook bijna nooit geld op zak, maar da’s dan supervervelend als je ergens naartoe moet, waar ze geen Bancontact hebben. Dat moet je nog snel snel ergens een bankautomaat passeren. En laat dat sinds ze de bankautomaat hier om de hoek hebben weggehaald, zowat het enige zijn waar ik speciaal voor moet omrijden!

  Like

 7. Ik ben blijkbaar ook nog van de oude generatie, want ik heb altijd wel cash mee. Inderdaad, omdat ik dan voor mijn gevoel een beter overzicht heb op mijn uitgaves. Onderweg naar mijn werk zit nu en AH waar je alleen kan pinnen (zo een zelfservice ding, niet eens cassieres), voelt zo vreemd om daar af te rekenen; geef liever een briefje aan een cassiere.

  Oh en dat briefje van 20! Eerste keer dat ik die zie haha. Altijd wennen dat nieuwe geld. Voelt een beetje als monopolygeld 😛

  Like

 8. Ik heb altijd cash bij, voor noodgevallen (bijvoorbeeld een Aquila waar je niet met kaart kan betalen). Voor de rest zweer ik bij mijn kaart. Ik heb al een Visa sinds mijn 17 en zou niet zonder kunnen. Ik ben van mening dat het hebben van cash geld/betaalkaart/kredietkaart geen invloed heeft op mijn uitgavenpatroon. We doen sinds deze maand nu wel een proef met YNAB om eens in kaart te brengen waar het geld overal naartoe gaat en om zicht te krijgen op het spaarpotje voor een auto en verbouwingen. Benieuwd wat dit zal geven.

  Like

 9. Ik heb altijd een klein beetje cash bij voor kleine uitgaven, maar ik gebruik toch lieve de kaart. Daarmee kan ik beter bijhouden/traceren wat ik waaraan uitgegeven heb als ik wekelijks mijn budget opmaak (geen YNAB, wel Excel :))

  Like

 10. Modern Times want ik heb quasi nooit geld op zak. Als er meer dan 20 eur in mijn portefeuille steekt, dan is er iets onverklaarbaars aan de hand. Ik zweer bij bankkaarten en er zijn altijd nabijgelegen automaten mocht het echt nijpend zijn.

  Like

 11. Ik loop meestal ook als landloper rond.
  En als ik dan wél eens geld in mn portemonnee heb, is dat vreemd. Een beetje van “ahja ik heb nog geld!”. Ook wel dikwijls ambeitant.. ‘gaan we frietjes halen?’ ‘dan moeten we eerst langs de bank’ :mrgreen:

  Like

 12. Ik heb ook altijd wel wat cash op zak, maar meestal niet meer dan € 20. Ik betaal altijd met bankkaart, cash is voor noodgevallen. Doordat ik via de KBC app mooi kan zien wat ik waaraan heb uitgegeven, heb ik net het omgekeerde gevoel: door met de kaart te betalen weet ik waar mijn geld naartoe gaat. Als ik cash betaal vergeet ik al heel snel war die € 20 nu weer aan op is gegaan.

  De ideale wereld zou er voor mij eentje zijn zonder cash geld. 😉

  Like

 13. Ik ben ook fan van cash geld,……ik gebruik zelden mijn kaarten,…..alleen om betalingen via pc uit te voeren,……en YNAB is een TOPPROGRAMMA, zijn geld dubbel en dik waard en het levert echt wat op!!!

  Like

 14. Ik heb nooit cash geld en ik moet toegeven dat dat me al problemen heeft opgeleverd.. Zoals snel op de trein springen om hem niet te missen en dan enkel cash een ticketje kunnen kopen. Of altijd 10 minuten eerder moeten vertrekken als je ergens wat gaat eten of drinken omdat je nog geld moet afhalen.. Maar toch vind ik het makkelijker om het niet te hebben. Ik geef het namelijk veel makkelijker uit. Verder schreef ook ik een artikel waarom ynab zo fantastisch is en geloof me, dat is het!

  Like

 15. Haha zalig artikeltje, echt heel vlot en grappig geschreven! Je hebt gelijk over het overzicht wat er binnen en buiten gaat, maar toch verkies ik mijn bankkaart. Gewoon omdat ik geld zo vies vind eigenlijk :’)

  Like

 16. Ik vind dit ook, dat ik veel meer let op wat ik uitgeef als ik met cash betaal dan bancontact 🙂 Maar vaak is het zo ver lopen naar een automaat (zeker waar ik op kot zit, ugh) en dan betaal ik veel gemakkelijker met bancontact :p gewoon omdat ik niet veel afhaal haha 🙂 Maar ik snap je volledig! 😉

  Like

 17. Ik loop ook altijd platzak rond maar eerder uit de filosofie ‘wat je niet bij hebt, kan je niet uitgeven’.
  Om te betalen, heb ik ook liever cash geld want anders gaan bij mij alle remmen los en blijf ik maar kopen. Ja, het is al gebeurd dat ik aan de kassa stond en er ‘krediet ontoereikend’ op het schermpje verscheen. Gelukkig had ik toen mijn vriend nog bij die even kon voorschieten 🙂

  Like

 18. Ik ben steeds platzak :/ Voor mij is het niet evident om snel even naar de bank te gaan om geld af te halen. Ik woon in een piepklein dorp waar een bank een wereldvreemd ding is en ik mag zelf niet meer met de wagen rijden. Ik moet dus geld afhalen op één van de weinige dagen dat ik eens buiten kom en een bankautomaat zie en dan ben ik superzuinig op mijn afgehaalde centjes. Ik betaal dus meestal met de kaart.

  Like

 19. Ik loop ook zelden met cash over het straat. Meestal omdat ik cash onveiliger vind, als ze een kaart stelen moeten ze ook altijd nog de code hebben. (niet altijd, maar toch in vele gevallen). Kredietkaart is superhandig, maar gebruik ik enkel op reis. Het liefst werk ik met de gewone debetkaart, je hebt daar een som opstaan en daar moet je het maar mee doen die maand. Natuurlijk is dat gemakkelijk als je geen echt huishouden hebt (buiten jezelf;-)).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s