Liberté, Egalité, Fraternité

prayforparis, parijs, aanslagen

Het was begin januari toen ik deze post schreef. Geschokt waren we allemaal, door de gruwelijke aanval op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Ik schreef toen “Laat ons aub niet naar een maatschappij gaan waar we constant over onze schouder moeten kijken en constant angst moeten hebben. Laat me aub zorgeloos en gelukkig blijven“.

We zijn nu half november van hetzelfde jaar en die zorgeloosheid bleek ons niet gegund. Opnieuw aanslagen. Opnieuw Parijs. En de wetenschap dat ze overal zijn, en altijd kunnen toeslaan. Ook wij zijn in oorlog. Tegen een onzichtbare vijand. Ik vrees dat deze strijd nog lang niet voorbij is. Dat we het ergste nog niet gezien hebben. We kunnen alleen maar hopen dat wij persoonlijk ervan gespaard zullen blijven. Dat we geen afscheid moeten nemen van familie of vrienden, zoals zovele Parijzenaars wel hebben moeten doen.

Natuurlijk moet er ruimte zijn voor nuancering. Natuurlijk moeten we niet alles over één kam scheren. Natuurlijk zijn de vele doden in Syrië, Palestina,… ook erg. Even erg. Maar laat mij nu vooral even een bange, boze, triestige, egoïstische westerling zijn. Ik denk nu even alleen maar aan Parijs, ik denk nu alleen aan onze samenleving.

Maar nog één ding: Paris sera toujours Paris, la plus belle ville du monde. Ik hoop er gauw terug te kunnen zijn, maar eerst moet dit even allemaal bezinken…

Hoe kijken jullie naar de gebeurtenissen van de laatste dagen?

15 comments

  1. Eigenlijk is het allemaal scheef gelopen toen men de grenscontroles afschafte… iedereen kan binnen en buiten en dan is men natuurlijk verbaasd dat zulke dingen voorvallen…

    Heel erg natuurlijk, maar totaal niet onverwacht.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat snap ik écht niet, “het komt omdat ze de grenscontroles hebben afgeschaft”… Het zijn verdorie terroristen met een Frans paspoort, die in België woonden! Als er per se iemand met de vinger moet worden gewezen, dan de Bushes met hun oorlogen die de regio Irak-Syrië volledig hebben gedestabiliseerd.

    Like

    1. Laten we serieus zijn, als er iets voorvalt zoals dit en dat voorval in dat museum, dan weten alle diensten achteraf te zeggen langs waar de misdadigers geweest zijn en waar ze zaten, maar op de moment zelf laten ze die mannen zitten, zogezegd dan in’t belang van hun onderzoek. Als men alles controleerde (zoals luchthavens, grenzen enz…) én actie ondernam wanneer men iets louch ontdekt, dan zouden dit soort voorvallen véél minder mogelijkheid krijgen om te gebeuren…

      Like

  3. Op Studio Brussel heeft politicoloog en specialist in radicalisering Bilal Benyaich een en ander in heldere taal uit de doeken gedaan.
    Een korte greep uit zijn uitleg:

    [ Hoe is het zover kunnen komen dat zoveel jihadisten zo lang hun gang hebben kunnen gaan in Molenbeek? ]

    Molenbeek is al 20 jaar een probleem. Het wordt er haast doorgegeven van generatie op generatie. Eerst waren het enkelingen, daarna tientallen en nu is de teller niet meer bij te houden. Pas vanaf regering ‘Verhofstad II’ (en na de aanslagen in Madrid), heeft de regering voor het eerst actie ondernomen. Daarnaast kan je niet iemand arresteren die nog geen feiten heeft gepleegd. Kortom de situatie is zodanig geëscaleerd tot hij niet meer te controleren was.

    [ Wat hopen terroristen met zo’n aanslag te bereiken? ]

    Ze willen onze samenleving destabiliseren en polariseren. Dat wij angst hebben is voor hun de grootste overwinning. Daarnaast hopen ze op een apocalyptische oorlog. We mogen ons dus absoluut niet laten verleiden om troepen naar daar te sturen. Voorlopig is de beste optie om de oorlog te voeren via luchtaanvallen.

    [ Moeten we na deze aanslag niet de Europese buitengrenzen sluiten? ]

    De grenzen sluiten is onmogelijk, maar ze beter bewaken is absoluut noodzakelijk. Je zit natuurlijk ook met de vluchtelingencrisis. De vluchtelingen zijn niet het probleem, maar wel de jihadisten die deze huidige crisis misbruiken. Daarom moeten we zorgen voor een strengere controle en bewaking aan onze grenzen.

    [ Vanwaar komt de afschuw van deze terroristen t.o.v. het Westen? ]

    Die afschuw is relatief oud. Tussen de vijftiende en zeventiende eeuw was het Oosten veel beter ontwikkeld dan het Westen. Dat is vandaag niet meer en dat leidde tot jaloezie en haat. Zo vinden ze het hedendaagse Westen te decadent. Ze zitten in een negatieve spiraal en projecteren alles wat slecht is op het westen.

    Like

  4. Ik heb ook met aandacht geluisterd naar het interview dat Menck vermeldt… Die angst zaaien en zo onze samenleving onstabiel maken is hun grote wens…
    Mensen die leven in angst denken niet meer helder, en dat geldt niet alleen in een oorlog 😦

    Like

  5. IK volg het allemaal letterlijk van een afstandje en vind het natuurlijk echt erg wat er gebeurt. Het maakt me angstig voor de toekomst. Maar tegelijktertijd kan ik maar moeilijk begrijpen hoe de overheden in heel Europa hier mee omgaan. Laat ons niet gek maken, zeggen ze dan. En ook wat jij noemt: we moeten niet naar een wereld waar we constant op moeten letten. Maar volgens mij is de wereld allang veranderd, maar de maatregelen veranderen niet mee. Wees alert. Ja lekker duidelijk. Alsof dat een aanslag voorkomt. Ik kan maar moeilijk begrijpen waarom de overheden niet gewoon ingrijpen en alles aanpassen op de huidige situatie. Zoals Rutte al zei: we zijn in oorlog. En wat hoort er bij oorlog? Geen open grenzen, geen vrije toegang tot openbare plekken, ed in ieder geval. Blijkbaar is het nodig om overal iedereen te controleren, dus door de scan voordat je de trein in gaat (kan ik Barcelona ook dus waarom niet in Nederland?), op elk station een paar agenten en/of militairen, controleren bij de grenzen, auto´s controleren voor de parkeergarage. Militairen op straat in grote steden en plekken waar veel mensen samenkomen. Heftige dingen, ja vind ik ook, maar blijkbaar is dat nodig om angst tegen te gaan en een veilige samenleving te hebben. Voorkomen kan nooit helemaal, maar ik heb het gevoel dat nu iedereen maar gewoon kan doen wat ie wil.

    Like

  6. Pingback: La Vie de Falderie

Plaats een reactie