De voordelen van West-Vlaanderen #1: een filevrij leven

Wie hier wel eens komt lezen, weet waarschijnlijk al dat ik vanuit Antwerpen de grote oversteek naar West-Vlaanderen heb gemaakt. Naar Brugge om precies te zijn. Heel soms durf ik daar wel eens over zuchten. Want het is hier gewoon veel moeilijker om een broodje te bestellen, moeilijker om je kerstboom lang te laten staan en moeilijker om leuke horecazaken te vinden. (Al zijn er op dat vlak zeker ook uitzonderingen)

Sommige dingen komen hier minder voor dan in Antwerpen. En daar ben ik dan weer minder rouwig om. File staat met stip op 1 als het gaat over dingen die ik niet mis. Als je van en naar Antwerpen moet, sta je namelijk constant in de file. Hier in West-Vlaanderen? Hier lijken we dat soms helemaal niet te kennen. Eens Gent voorbij, slaak ik meestal een zucht van verlichting. De kans dat ik dan nog stapvoets naar huis moet, is namelijk piepklein.

Beroepshalve moet ik echter ook in de rest van Vlaanderen zijn. En daar kom ik die file al vaak genoeg tegen. Gelukkig is er dan een leuke cd of een radioprogramma om me gezelschap te houden. Maar toch, we weten het allemaal: samen in de file; dat is helemaal niet gezellig! En daarom is het altijd heerlijk om richting Brugge te rijden.

Hebben jullie veel last van files?

29 comments

 1. Ahum, ahum. Ik pendel nu elke dag van het zuiden naar het noorden (in West-Vlaanderen) en normaal is dat 35 minuten. Om 8u30 op mijn werk geraken is nu het wat donkerder en kouder wordt eerder uitzondering, en ik vertrek al om 7u30. Twee van de vier keer was er een ongeluk gebeurd in Torhout of Ruddervoorde en stond ik aan te schuiven, of ik nam een alternatieve route. Ik vrees dat het met de winterdagen alleen maar erger zal worden. Tien jaar geleden was dit echt nog niet het geval, dus ook in West-Vlaanderen ontkomen we niet (meer) aan de files…:-(

  Like

  1. Daar heb ik inderdaad ook al wel eens in de file gestaan. Maar dat was toen omdat er een ongeval was gebeurd… (Ik probeer te blijven geloven dat file hier eigenlijk niet bestaat… ;-))

   Like

 2. Je moet eens proberen door Brugge te rijden als de Club gespeeld heeft. Of op zondagavond na een weekend schoon weer van de kust naar antwerpen rijden. Ik heb toch al veel uren van mijn leven verkwanseld in West-Vlaamse files.

  Like

   1. Heel verstandig van je planning aan te passen 🙂 Doordat ik de omgekeerde beweging gemaakt heb, nl. Van Brugge naar Antwerpen, en ik dus geregeld in het weekend de roots ga opzoeken, kan ik die momenten helaas niet vermijden.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik woon in Limburg en de files naar Brussel, Antwerpen of zelfs grootsteden in Limburg zijn moordend. Openbaar vervoer werkt dat in de hand doordat niet alle steden vlot met de bus of trein bereikbaar zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tijdens de spitsuren vind ik het toch ook altijd behoorlijk druk in en om Brugge… En zoals hierboven gezegd werd die voetbal is vreselijk, ik heb eens een uur gereden op een stukje van normaal gezien 15 minuten, dikke fun met een huilende baby op de achterbank 😀

  Like

 5. Ik mis de troeven van een bruisende stad zoals Gent of Antwerpen. Maar toch blijf ik liever in die kleine gemeente in het zuiden van West-Vlaanderen. Goedkoper wonen, zelden zoeken naar een parkeerplaats en weinig fileleed. Inderdaad, het verkeer is de laatste jaren ook in West-Vlaanderen een stuk drukker geworden, zeker rond “bottleneck Brugge”. Maar toch denk ik dat dat niets is in vergelijking met de grote knelpunten. En ik herken dat gevoel van rust dat me overvalt als ik van Antwerpen of Brussel kom en West-Vlaanderen nader:-)

  Like

 6. West-Vlaanderen kent minder grote knooppunten dan de rest van het land, maar dat betekent geenszins dat je niet in file kunt staan op provinciewegen. Als je je echter beperkt tot autosnelweggebruik valt het nog enigszins mee.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik pendel van Wijnegem naar hartje Antwerpen, met de wagen is het dramatisch, dus ik doe het zo vaak mogelijk met de fiets,….wagen enkel als het niet anders kan,….

  Geliked door 1 persoon

  1. ooooh, daar word ik écht zenuwachtig van. Maar dat bestaat niet alleen in West-Vlaanderen hoor. Toen ik vroeger naar school fietste, moest ik soms een paar minuten staan wachten terwijl de koeien van de ene wei naar de andere overstaken!

   Like

 8. Mijn vrouw moet als redactrice voor een krant halftijds met de auto van Aalst naar Antwerpen. De redactie was vroeger in Groot-Bijgaarden, dat is een stuk dichterbij. Gelukkig gebeuren haar verplaatsingen buiten de spitsuren. Starten om 15.00 uur, terugkeren na 23.00 uur. In de namiddag heeft ze al verschillende routes geprobeerd. Uit Aalst geraken is dikwijls lastig, vooral ’s morgens. De laatste tijd nog meer door de talloze werken, die blijkbaar vaak gelijktijdig worden uitgevoerd. En hoe je ook naar Antwerpen rijdt, meestal ontmoet je iedere keer dezelfde pijnpunten. Of zoiets kan worden opgelost door nog meer snelwegen? Ik betwijfel het. Veel jobs kun je ook van thuis uit doen, alleen zijn werkgevers op dat vlak erg conservatief. Misschien bang om de controle te verliezen op het personeel? Verder ben ik een voorstander van werk in eigen streek. In ons kleine landje wordt steeds meer flexibiliteit verwacht van werknemers, de vraag is of onze beleidsvoerders en ondernemingen zelf bereid zijn tot vernieuwing. Met de huidige technologische middelen kun je vandaag nochtans werk anders organiseren. Innovatie is een duur woord. De hoogste tijd dat het vaker wordt omgezet in de praktijk. Zoals we bezig zijn, staan we over enkele jaren allemaal stil, hoeveel autovakken en ringen en verkeerswissels er nog mogen bijkomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik geloof ook dat meer wegen het probleem niet gaat oplossen. Werken in eigen streek is natuurlijk ideaal, maar wat als die droomjob niet in eigen streek te vinden is maar wel bv. in Brussel? Thuiswerken en meer openbaar vervoer is denk ik het enige dat het probleem wat kan oplossen. Maar dan moeten werkgevers inderdaad vertrouwen durven geven én hebben De Lijn en de NMBS nog serieus wat werk… 🙂

   Geliked door 1 persoon

 9. Nooit. Echt nooit. Ik zucht al als ik twee ker na elkaar achter het rode licht moet staan of als de slagbomen twee keer na elkaar sluiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s