#Boostyourpositivity: Work-Life Balance

“Hoe houd jij al die bordjes in de lucht”, luidt de tweede vraag van Boostyourpositivity. Het nieuwe thema gaat over werk en het combineren van je werk met je privéleven.

Ik las heel wat verhalen over minder gaan werken, hoe moeilijk werk met leven te combineren is, hoe lastig het is om bepaalde keuzes te maken. In mijn leven gaat het allemaal vrij eenvoudig. Dat komt vooral omdat ik erg makkelijk kan loslaten. Ik wil niet krampachtig alle bordjes in de lucht houden. Als er eentje valt, dan valt er eentje. Perfectie bestaat niet en dat hoef ik ook niet per se na te streven. In elk leven moet je keuzes maken. Dat is misschien niet altijd gemakkelijk, maar eens je een keuze hebt gemaakt moet je daar ook naar leven. En niet teveel achterom kijken.

Af en toe krijg ik wel eens te horen: “je hebt geen kinderen. Natuurlijk is het voor jou gemakkelijk. Ik heb het veel moeilijker dan jij, want ik moet mijn kind(eren) opvoeden“. Dát, lieve mensen, werkt als een rode lap op een stier bij mij. Natuurlijk is het “drukker” als je kinderen hebt. Natuurlijk gaat daar veel energie, liefde en aandacht naartoe. Maar ik geloof niet dat je leven moeilijker wordt wanneer je beslist kinderen op de wereld te zetten. Dat wordt het natuurlijk wel als je alle activiteiten die je daarvoor deed, wil blijven aanhouden. Maar daar gaat het volgens mij net om: keuzes maken zodat je niet constant het gevoel hebt tegen de windmolens te vechten.

Mijn leven loopt gezellig druk. Maar al wat ik nu doe, zou ik niet meer kunnen doen als ik een baby had. Omdat het gewoon niet te combineren is. Ik heb een leuke, drukke fulltime job. Maar daarnaast werk ik ook als freelancer. Dat staat momenteel op een iets lager pitje, maar wekelijks schrijf ik toch nog altijd enkele kleine stukjes. En daarnaast werk ik ook vaak een dagje bij in de horeca. Mijn werkweek bestaat dus uit heel wat meer uren dan een fulltime. Omdat werken ook gewoon leuk kan zijn. Soms vloek ik wel eens op mijn drukke schema, maar dan vraag ik me af: “wat zou ik willen opgeven?“. En dan is het antwoord – op dit moment – heel duidelijk: liefst niets. Ik werk graag en de jobs die ik doe, doe ik graag.

Daarnaast moet ook het huis in orde blijven en wil ik quality time met de man, familie en vrienden. En er zijn nog zoveel dingen die ik ook nog zou willen doen. Maar een dag telt maar 24 uur. Er is veel te koop in de wereld, maar extra tijd hoort daar helaas niet bij.

16 comments

 1. Goh, ik heb het er momenteel wat moeilijk mee. Ik heb, uiteraard, heel bewust voor mijn kinderen gekozen en was (ben) zelfs bereid om in functie van die keuze mijn carrière wat terug te schroeven. Alleen merk ik nu dat ik toch niet zo gelukkig ben in mijn ‘mindere’ job en zelfs nog niet de tijd heb die ik zou willen voor mijn kinderen. Dus ja, daar moet ik wel iets aan kunnen veranderen, vind ik. Maar laat het duidelijk zijn dat ik niet perse vind dat ik het moeilijker heb omdat ik kinderen heb, het hoort nu eenmaal bij de keuze die ik gemaakt heb. Alle respect trouwens voor jouw keuzes en hoe je combineert wat je graag doet!

  Like

  1. Hierboven werd al gezegd “kiezen is verliezen”. En dat is misschien ook wel zo… Keuzes maken en vooral gelukkig zijn met je gemaakte keuzes is denk ik niet altijd gemakkelijk.

   Volgens mij doe jij dat allemaal wel supergoed en ik hoop dat er misschien gauw een andere (?) job op je pad komt die je wel genoeg tijd geeft en ook voldoende voldoening in het werk zelf geeft… x

   Like

 2. Je maakt daar een heel goed punt: als je kinderen krijgt, moet je keuzes maken want je kunt het niet allemaal… Maar uiteindelijk is dat ook allemaal maar tijdelijk.

  Like

 3. Voor mijn zoon geboren was, ging ik elke avond wel iets “nuttigs” doen: koorzang op maandag, conservatorium op dinsdag, rockgroep op woensdag, toneelrepetitie op donderdag en naar de film op vrijdag. Jammer maar helaas, een aantal zaken heb ik toch moeten opgeven. Eigenlijk al toen ik onregelmatige uren ging werken. Je weet nooit op voorhand hoe je leven er over vijf jaar uit zal zien en wat er allemaal zal veranderen, of juist niet. Je motto “doe gewoon wat je graag doet” vind ik een prima opsteker!

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed geschreven! Als er kinderen komen, weet je dat je leven verandert! Maar het wordt ook met zoveel dingen verrijkt… Ik denk soms “wat deden wij voor er kinderen waren?” en dan bedenk ik me dat we ons moeten verveeld hebben. Maar dat zal niet zijn, want verveling bestaat niet bij de (werkende) mens met een huishouden en een lief. Of ben ik mis?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s