Die keer dat Falderie de bus wou nemen… #fail

Falderie en het openbaar vervoer, het is niet altijd de ultieme match.

Jaren geleden was ik een trouwe gebruiker van eerste De Lijn en later de NMBS. Ik blik er zonder heimwee op terug. Toen ik in Antwerpen journalistiek studeerde, pendelde ik drie jaar lang trouw met De Lijn van Kontich naar Antwerpen – en weer terug. Ik ben geen held als passagier. Vraag dat maar aan mijn ouders die in mijn jeugdjaren regelmatig moesten stoppen omdat deze kleine uk weer eens wagenziek was. Geen verrassing dus dat ook die ritjes op de bus niet altijd een plezier waren.

Toen ik voor mijn eerste job naar Brussel moest, stapte ik over op de NMBS. Qua comfort een hele verbetering: zo’n trein rijdt (doorgaans) zonder schokken en er is (meestal) beduidend meer plaats. Dat maakte het leven toch wat aangenamer: op de trein lukte lezen me wรฉl, al sliep ik liever nog een beetje bij. (Met gesloten mond en zonder te snurken!)

Dat, lieve mensen, is intussen al zeker zes jaar geleden. De afgelopen zes jaar heb ik het openbaar vervoer bijna nooit meer gebruikt. Toen ik in Antwerpen woonde, verplaatste ik me te voet of met de fiets. Ook in Brugge is de behoefte er niet meteen.

Vorige week wilden we echter niet met de auto naar ons heerlijk etentje. Aangezien het regende, was ook de fiets geen optie. Dus wandelden man en ik gezellig naar de halte van De Lijn, letterlijk achter de hoek. We waren wel al wat teleurgesteld: met de bus zouden we over een kilometer of drie namelijk drie kwartier doen met de bus. Want: een rechtstreekse bus was er niet. We moesten aan het station in Brugge overstappen. Maar bon, vol goede moed zaten we in het bushokje te wachten. En te wachten. En te wachten.

Om een lang verhaal kort te maken: die bus is nooit gekomen. Nochtans hadden we allebei het radionieuws die dag wel gehoord. Vorige week woensdag….staakten de buschauffeurs. Volgende keer beter zeker?!

Zijn jullie fervent gebruikers van het openbaar vervoer?

25 comments

 1. Mja, wij reizen gratis met de trein, dus wordt er regelmatig getreind. Maar bussen zijn nog honderd keer onvoorspelbaarder dan bussen. Hopelijk toch genoten van het etentje!

  Like

 2. Ik pendel dagelijks tussen Leuven en Mechelen, ook in het weekend neem ik vaak de bus of de trein. Met wisselend succes ๐Ÿ™‚ Soms sta ik op het punt om een auto te kopen maar tot nu toe heb ik dat gevoel telkens weer de kop kunnen indrukken.

  Like

 3. Vroeger altijd, van en naar school, vroeg 6u, uit de veren en eerst door weer en wind met de fiets… Ook nog een paar jaar Schilde – Antwerpen met de bus en nog een km of 2 te voet… Nu niet meer te doen, Hoogstraten is blijkbaar de uithoek van de wereld ๐Ÿ˜ฆ Lang leve het openbaar vervoer

  Like

  1. wie woont er nu ook in Hoogstraten?! ๐Ÿ˜‰
   Ik woonde vroeger in Waarloos (Kontich). Dat was ook een totale ramp. Na tien uur ’s avonds geraakte ik gewoon niet meer thuis met de bus vanuit Antwerpen. De Lijn vond het niet nodig om verder dan Kontich centrum te rijden…

   Geliked door 1 persoon

   1. Oh ja…heb even een lief gehad in Kontich… Was een gedoe om daar te geraken…
    ๐Ÿ˜ฆ

    Like

 4. Als ik met de bus naar ieper wil (7km) doe ik daar drie kwartier over! En er is maar 1 bus per uur hier aan mijn deur. Maar dat is “op den buiten” wonen zeker? Met de fiets sta ik er sneller โ˜บ๏ธ

  Like

 5. Het is ongelofelijk maar idd, soms komt een bus gewoon niet opdagen, zelfs als er geen staking is… Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk…En ik erger er mij blauw aan

  Like

 6. Ik heb de luxe dat ik bijna overal met de fiets naartoe kan – werk, winkels, vrienden,… Maar soms moet ik naar klanten en neem ik daarvoor de trein in plaats van 3u in de file te gaan staan op de Brusselse ring. Ik moet zeggen dat ik meestal weinig klachten heb, maar als het mis gaat dan is het meteen wel grondig mis ๐Ÿ™‚ Ik heb voor mijn vorige job twee jaar dagelijks naar Brussel gependeld en dat was dikwijls wel…vloeken. Ik ben geen ochtendmens en in de avondspits wil je ook gewoon naar huis natuurlijk. Dus in dat opzicht kan ik dichtbij huis werken aanraden ๐Ÿ™‚
  Bus en tram neem ik zelden en dat is eraan te zien als ik ooit toch eens รฉรฉn neem. Dan sta ik aan de verkeerde kant van de weg te wachten, vergeet ik uit te stappen, enzovoort ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

 7. Toen ik nog in Brugge woonde, nam ik soms eens de bus naar het centrum, als het te koud was voor met de fiets en er te veel drukte ging zijn om met de auto te gaan. Dat ging prima. Zolang je niet moet overstappen, inderdaad…
  In Brugge is het meestal het eenvoudigst om te voet naar het station te gaan en daar een bus te nemen. Tenzij je tรฉ ver van het station woont natuurlijk… ๐Ÿ™‚
  En nu in Wevelgem. Oh help! Ik weet nog niet eens de dichtstbijzijnde bushalte zijn….

  Like

 8. Als jonge gast, toen ik nog sportief en gezwind was, nam ik immer de bus en/of trein. ๐Ÿ˜‰
  Heden is het vele jaren geleden dat ik nog van het openbaar vervoer gebruik maakte. Waar wij wonen, zijnde het hol van Pluto, zijn de verbindingen bar- en barslecht. Ook voor mijn beroep ben ik aangewezen op de (bestel)wagen. Een bus trekt nu eenmaal geen aanhangwagens…

  Like

 9. Ja! Ik doe zo’n beetje alles met de bus. Hier is fietsen ook veel te gevaarlijk, de auto is alles behalve relaxed en kost meer en de taxi vind ik ook te duur. De bus geeft me vrijheid, is mega goedkoop en relaxed. Keuze snel gemaakt Haha

  Like

 10. Ik gebruik nooit maar dan ook. nooit het openbaar vervoer. Soms denk ik van: ik zou dat beter eens moeten doen maar als ik dan kijk hoeveel een uitstap naar pakweg Antwerpen me met de trein zou kosten dan neem ik toch maar de auto… Nochtans vind ik stations om een of andere reden wel altijd leuke plaatsen om in te vertoeven.

  Like

 11. Ik heb bijna vijf jaar lang met de bus gependeld naar mijn eerste job. Gistel-Brugge: een traject dat je met De Lijn minstens 2 uur van je dag kost. Nooit meer dus.
  Voordien heb ik 3,5 jaar lang gependeld tussen Gistel en Kortrijk, per bus en trein. De trein viel nog mee, de bus helemaal niet.
  Tegenwoordig neem ik wel nog de trein omdat ik geen zin heb om in de file te staan in Brussel of Antwerpen wanneer ik ergens naar toe moet na het werk. Ook voor een dagje shoppen in Antwerpen of Brussel neem ik meestal de trein. Ik rijd ook niet zo graag met de wagen, weet je wel.
  In Gent durf ik ook wel eens de tram te nemen, maar de laatste tijd ben ik voor mijn traject Zedelgem-Gent ook al overgeschakeld op de wagen, dus dat mindert nu ook wel.

  Like

 12. Wij nemen geregeld de bus… en ook hier kan het zijn dat er geen bus is… en de volgende zit dan propvol… niet leuk… maar wel gemakkelijk voor ons… hij stopt hier aan de deur en aan het werk… geen file stress… geen verkeersagressie… soms wel stakende of niet komende bussen.

  Like

 13. wij gaan zelden weg met het openbaar vervoer, enkel als we bvb. eens in Gent moeten zijn parkeren we onze wagen aan de stadsrand en gaan dan met de tram naar het centrum. Vind ik wel handig

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s