“Een schel eps en keis” *

Zoals jullie misschien wel weten woon ik intussen al geruime tijd in Brugge. Jawel: West-Vlaanderen. Vrijwillig van ’t Stad naar… (Graptje hé, nieuwe streekgenoten!) Vrienden uit Antwerpen vragen me wel eens: “En versta jij die mensen ginder wel?” Tot hun grote teleurstelling moet ik hen dan steeds vertellen dat ik amper taalproblemen ondervind. Want West-Vlaams is ook gewoon  Nederlands.

Natuurlijk zijn er wel eens momenten dat ik raar kijk. Zoals de eerste keer dat Jean-Pierre me zei dat hij de garage ging schommelen. Ik dacht dat hij een lidwoord in de zin was vergeten en vond het enigszins onrustwekkend dat een volwassen man nen touter in zijn garage had staan. Gelukkig bleek al gauw dat hij gewoon bedoelde dat hij de garage ging opruimen. Dat zijn leuke, grappige misverstanden.

Er is maar één taalverwarring waar ik me écht aan erger. En dat heeft – hoe kan het ook anders – met eten te maken. Het bestellen van een ordinair smoske kaas blijkt hier onbegonnen werk. Met een smos kaas bedoel ik: een broodje met groentjes en een plakje kaas. Duidelijk toch? Nog nooit heeft dat voor onduidelijkheid gezorgd. Behalve in West-Vlaanderen. Daar krijg je gegarandeerd een broodje met groentjes en kaas én ham. Niet dat ik geen ham lust, maar het past gewoon niet bij een smoske kaas! Gelukkig hebben ze hier ook de Panos. Geen problemen daar: nen Hollandia, dat is universeel!

Lieve West-Vlaamse vrienden, zeg het mij aub, hoe kan ik hier een smos kaas bestellen zonder dat er weer ham op mijn bord ligt?

* Een plakje ham en kaas

19 comments

 1. Ik dacht ook dat een smos met hesp en kaas is, maar als je om een smos kaas vraagt, mag er geen hesp op, dat lijkt me duidelijk. Ik kan je dus niet verderhelpen helaas 🙂 Misschien gewoon een broodje met kaas en groentjes bestellen? Safest option 🙂

  Like

 2. Maar dat is toch simpel: je vraagt gewoon een broodje kaas – en standaard liggen daar alle groentjes op. Zéér vervelend, als ik in Antwerpen een broodje kaas vraag, krijg ik alleen dat: brood en kaas, nothing else.

  Like

 3. Wees blij, je krijgt tenminste kaas én hesp 🙂 Probeer maar eens een smoske te bestellen aan de broodjeshoek van het bedrijfsrestaurant waar ik werk als dat gerund wordt door Walen..

  Like

 4. Tsja, een smos is dan ook gewoonweg een broodje met groentjes, kaas én hesp 😉 Aaaah, de West-Vlaanders. Hier krijg je mij nooit weg. Ik woonde wel 5 jaar in Gent en zie mezelf er nog wel terug naar trekken, maar dat is dan ook meer West- dan Oost-Vlaanderen 😉

  Like

 5. Club kaas werkt dat? In Aarschot (Vlaams-Brabant) was een smos ook een broodje met kaas, hesp en groentjes. (Voor dat mij verweten wordt dat ik van de marginale driehoek ben. Ik ben van Nieuwrode, maar ging naar de middelbare school in Aarschot en in Nieuwrode hadden ze geen broodjeszaken ;-)) Pas toen ik naar de provincie Antwerpen verhuisde, bleek dat ze daar tegen elk broodje met groenten smos zeiden. Bij ons was dat dan een grote club kaas, kleine club hesp … Wilde je geen groentjes dan bestelde je een broodje. Soit ik had alleszins rap door dat ze hier met een smos de groentjes bedoelden. Wij zitten hier thuis met een ander taalprobleem. Na 6,5 jaar weet mijn man nog altijd niet dat ik met de frigo de ijskast bedoel. Voor hem is dat de diepvriezer, zucht …

  Like

 6. Een broodje met kaas, hé! Volgens mij horen ze hier enkel smos en die kaas erachter negeren ze. 😉 Trouwens, wie vond ooit een smos uit? In een croque (warm dus) ja, maar een broodje (I don’t get it).

  ps: als ik schommel, zit ik op een touter hoor. Het woord dat wij (mijn ouders, broer en ik) gebruiken voor het ‘schommelen van Jean-Pierre’ zeg ik je wel eens in real life. 😉

  Like

 7. Yup gewoon een broodje met kaas en groentjes vragen. Gewoon het woord smos niet uitspreken anders krijg je inderdaad gegarandeerd hesp erbij!!! Ik heb enkele jaren als jobstudente bij een traiteur aan zee gewerkt. In het begin was ikook behoorlijk inde war maar na een tijdje had ik door dat mensen uit het binnenland smos gebruikten als zijde ik wil groentjes erbij 🙂

  Like

 8. Ik ken een smos ook al altijd als een broodje met kaas én hesp, zowel in West- als Oost-Vlaanderen. Zeker dat het niet de Antwerpenaren zijn die averechts doen? :-p

  Trouwens bedankt voor het compliment: “West-Vlaams is ook gewoon Nederlands” 😉

  Allez, toet in den droai é!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s