Leer de stad kennen met een Greeter

jardin de luxembourg, parijs, parisHet was blijkbaar een New Yorkse, Lynn Brooks, die in 1992 het Greeter concept heeft opgericht. Een Greeter is een inwoner van de stad die op vrijwillige basis toeristen zijn stad wil leren kennen, buiten de platgetreden paden. Met andere woorden: de Greeters laten je plekjes in de stad zien die je als gewone toerist zelden te zien krijgt. België heeft intussen al enkele verenigingen van Greeters: in Antwerpen, Brussel, Bergen,… We deden er in Bergen al eens een beroep op en waren erg tevreden. Een vriendelijke dame leidde ons de stad rond en toonde ons naast de toeristische hotspots ook enkele andere leuke plekjes.

Toen we begin deze week beslisten naar Parijs te trekken, aarzelden we dan ook geen moment. Hoewel het erg last-minute was, meldde ik me aan op de website. Al gauw kreeg ik bericht van Jill, een Nederlands-Britse Parisienne die ons een namiddagje op sleeptouw wilde nemen. Jill woont al vijftien jaar in Parijs en kent de stad dus op haar duimpje. Ze trok met ons naar de misschien wel leukste wijk van Parijs, Saint-Germain-des-Prés, en liet ons enkele leuke straatjes en pleintjes ontdekken. In Jardin de Luxembourg (zie ook foto) bracht ze ons een stukje van de Franse geschiedenis bij, maar ze stond ook stil bij hoe Parijzenaars  het heden beleven en waar we ’s avonds zeker moesten gaan eten.

Ik ben al een keer of acht in Parijs geweest en de stad weet me nog steeds te verrassen. Een bezoekje met een Greeter laat de stad weer eens van een andere kant zien. Voor wie houdt van contact met een local, is dit concept zonder twijfel een aanrader! Volgende keer meer over Parijs en het heerlijke hotel waar we verbleven!

En jij? Zou jij een Greeter voor jou stad willen worden?

P.s.: Parijs is een dure stad, maar wie op stap gaat met een Greeter betaalt hier helemaal niets voor. Deze mensen doen dit helemaal vrijwillig. Na onze tour trakteerden we Jill uiteraard wel op een heerlijk glaasje Franse wijn en kletsten we nog gezellig na…

/

22 comments

  1. nee, ’t is helemaal gratis! Maar de eerste keer kochten we een doosje pralines om haar te bedanken en de tweede keer hebben we haar op een glaasje wijn of twee getrakteerd.:-)

   Like

 1. Ik kende het concept niet, maar ik hou het in mijn achterhoofd voor mijn volgende uitstap. Bedankt voor de tip!
  Na een jaar gratis gewerkt te hebben, heb ik daar effe mijn buik van vol en wil ik gewoon weer betaald worden voor wat ik doe, dus of ik ooit zelf een Greeter zou worden laat ik voorlopig in het midden 🙂

  Like

 2. Ik kende dit concept ook nog niet, maar ik vind het wel tof. En ik vind het altijd leuk om bezoekers iets minder goed gekende (maar daarom niet minder mooie plekjes) te laten zien… Maar om nu zelf een Greeter te worden, dat spreekt me niet zo aan.

  Geliked door 1 persoon

 3. oh ja, beslist wel! Ik zou dit heel graag doen. Zelfs als zelfstandig gids, waar ik eigenlijk stiekem wel eens over droom.
  Ik ga ’s piepen op de site, ik kende het principe van Greeters wel, maar wist niet eens dat er ook een site was

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s