Over vetrollen en Kate Moss

Heftige reacties op de column van Marianne Zwagerman voor Elle. Zij nam de campagne #ImNoAngel op de korrel en werd daardoor bijna met pek en veren overgoten. Onterecht volgens mij.

Haar column voor Elle vind je hier. De campagne #ImNoAngel is een reactie van het modemerk Lane Bryant op de graatmagere Victoria’s Secret modellen. Want zo zien “echte” vrouwen er niet uit. Marianne Zwagerman gaat hier tegenin. Zwagerman predikt niet dat elke vrouw een strijkplank moet zijn, integendeel. Volgens haar is het zandloperfiguur waar we naar moeten streven: rondingen maar geen vetrollen. Maar dat wordt haar niet in dank afgenomen.

In tegenstelling tot heel wat anderen vind ik haar column helemaal niet zwart-wit. Integendeel, haar mening is heel genuanceerd. Een mening die ik overigens deel.

Ik heb me nooit geërgerd aan graatmagere modellen of vrouwen met perfecte vormen. Vrouwen met gezond verstand (een categorie waartoe ik mijzelf reken) weten dat niet iedereen het figuur van Kate Moss kan hebben. Wij beseffen dat en wij eten of drinken er niets minder om. We voelen ons er ook niet minderwaardig door. Maar dat neemt niet weg dat we het lijf van Kate Moss wel prachtig vinden. Omdat ze perfect is. En wie wil niet perfect zijn?

En ja: les goûts et les couleurs… Misschien vind jij een magere vrouw niet mooi, moet er wat meer pak aan zijn… Dat kan allemaal, want we leven in een vrije wereld. Ik vind het allemaal best, maar we moeten de wereld niet op zijn kop zetten. Het is niet zo dat we er allemaal moeten willen uitzien zoals de vrouwen van de #ImNoAngel campagne. Mijn motto: wees gelukkig met jezelf, maar met streven naar verbetering is niets mis. Als ik mocht kiezen, ik leek een beetje meer op Kate Moss. En daarvoor wil ik me niet moeten verontschuldigen.

P.s.: maar zonder alle coke en schandalen als het kan…

17 comments

 1. Ik vind haar column ook niet zwart wit. Het lijkt idd altijd het ene of het andere uiterste te zijn. Of graatmager, of ze gaan ineens vrouwen met overgewicht promoten. Ik vind persoonlijk het zandloperfiguur het mooiste, maar je figuur is ook aangeboren, dus in principe kan je daar niks aan doen.

  Eigenlijk zouden ze vooral een gezonde levensstijl moeten promoten ipv focussen op of je nu een plank, peer, appel of zandloper bent. Als je BMI goed zit, je sport wat en eet gezond, meer moet dat toch niet zijn? En vooral zien dat je je goed voelt over je lichaam :-).

  Like

 2. Mja ik vind het vooral niet fijn dat een bepaalde groep vrouwen het dan consequent zegt: “zo ziet een echte vrouw eruit.” Alsof ik geen echte vrouw ben omdat ik mager ben. Een paar jaar terug was ik door mijn levensstijl en het werkende leven 10kg bijgekomen. Ik was altijd mager geweest, zonder daar ooit iets voor te moeten doen. En ineens begon mijn sedentair leven zich te wreken. Mijn BMI was met die 10 kilo extra nog steeds perfect, mijn lief vond mij nog steeds perfect, maar zelf ergerde ik mij dood aan mijn love handles en andere vetrollen. Ik probeerde te diëten maar dat lukte niet. Toen ik het uiteindelijk al had opgegeven, ging ik lopen met hartslagmeter vooral om mijn conditie te verbeteren. Op afvallen durfde ik zelfs niet te hopen. Ik liet mij testen voor de juiste hartslagwaarden en tijdens de test bleken mijn vetwaarden te hoog voor iemand van mijn leeftijd. Met het lopen begon ik automatisch gezonder te leven en op een paar maanden tijd begonnen de kilo’s en de vetrollen te slinken zonder dat ik echt moest diëten. Uit tussentijdse testen bleek overigens dat mijn conditie en mijn vetwaarden verbeterden. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik mij nu 100 keer beter voel dan toen. En dat straal ik uit, ik draag andere kleren. Mensen zeggen me: “je ziet er goed uit.” En ik voel me ook goed. Ik vind magerder dus ook mooier, want zelfs met 10 kilo meer, zou niemand mij dik genoemd hebben. Wil ik daarmee molligere mensen kwetsen? Neen, want er zijn heel wat vrouwen die wat ‘molliger’ zijn die ik toch nog mooi vind. En ik besef ook heel goed dat ik geluk gehad heb, want dat er heel veel vrouwen jaren diëten en/of sporten zonder succes. Ik heb ook nog geen kinderen, dus ik weet ook niet hoe mijn lichaam er zal uitzien na een eventuele zwangerschap. Al heeft mijn mama nog steeds een figuur zoals ik en dat na drie zwangerschappen (hoop doet leven) Maar ik heb de indruk dat sommigen die campagne willen gebruiken om hun eigenwaarde op te krikken, terwijl ze zichzelf niet goed in hun vel voelen. Ik ben ook een echte vrouw, ook 10 kilo lichter!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind dat soms ongelofelijk moeilijke gesprekken. Dan zit je met vrienden samen en als slankere van de hoop zeg je dan dat je toch wat op je eten moet gaan letten. Die reacties soms! ‘Wat moet ik dan wel niet zeggen’, ‘weet je niet hoe kwetsend dat je woorden zijn’,… Mager is niet per definitie knapper dan mollig. Ik ken mollige vrouwen die er fantastisch uitzien.
   maar het is toch niet omdat een ander dikker is, dat je zelf 100 % tevreden moet zijn met jezelf?!

   Like

   1. Ik vind de volledige discussie vreemd. Curvy is wat anders Dan overgewicht. Slank is iets anders mager. Persoonlijk heb Ik niks met scary mme zwagerman maar nu heeft ze toch gelijk. De laatste tijd tref je steeds meer plus sizes enz. Bv réclame van SI. Het slaat een beetje door. Zeker met het aantal obesitas patiënten lijkt mij dit een gevaarlijke trend.
    Even over de reactie die je hebt gekregen: ja er is idd een dubbele standaard, dikzak is kwetsend maar plank lat etc niet??

    Like

   2. Daar kan ik je alleen maar gelijk in geven. Iedereen heeft wel dingen waar hij/zij minder tevreden mee is. En het is niet omdat je mager bent, dat je geen vetrol kan hebben. Of bijvoorbeeld te veel cholesterol. Een gezonde levensstijl is nooit slecht mager of niet.

    Like

 3. Wat een gezeik over het figuur van ‘echte vrouwen’. Wat zijn echte vrouwen precies? Diegene die zich in een Wibra-onderbroek hijsen met dito tenten en aanverwanten of de ‘graatmagere’ modellen waarover men het soms heeft? Potverdikke, elk is hoe hij/zij is en als hij/zij zich daarbij niet goed voelt is de oplossing niet om met gif te spuiten naar wie zich wel goed in zijn/haar vel voelt.

  Geliked door 2 people

 4. We hebben nu eenmaal allemaal een andere bouw. Zou best wat meer van Doutzen willen hebben maar hoe hard ik mijn best ook zal doen, dat wordt hem niet.helemaal tevreden met mijn lichaam zal ik niet worden maar voel me goed en kan veel meer doen dan een paar jaar geleden en dat is waar ik het voor doe!

  Geliked door 1 persoon

 5. Je kan lang kan doorbomen over wat de media (verkeerd) doet aan het vrouwenbeeld en de nefaste gevolgen voor (jonge) meisjes/vrouwen die vinden dat ze er aan moeten beantwoorden. Dat zal nooit veranderen. Persoonlijk, als man zijnde, vind ik dat het de laatste tijd wel wat de spuigaten uitloopt met het zogenaamde belang van dieten, strak eruit zien, gezond leven, enz. Iedereen heeft wel iets aan te merken op zijn eigen lichaam en voorkomen maar als je gewaardeerd wordt door je partner om wie je bent én je ziet de “perfect imperfections” niet als obstakel, dan straal je dat op den duur uit op een positieve manier.

  Geliked door 1 persoon

 6. vaak gebruiken die modellen toch wel extreme middelen om hun graatmagere lijf te behouden. Dàt is iets waar die modellenwereld toch zou moeten tegenopkomen…

  Like

 7. Tegenwoordig krijg je vooral reacties op uitersten. Jonge meisjes tegenwoordig zijn soms al snel ‘mollig’ met gevolg dat ze extreem gaan diëten. Ze spiegelen zich dan aan hun graatmagere vriendinnen die eigenlijk niks liever willen dan een paar kilo’s bij, zodat ze ook borsten en billen hebben. En zo is het nooit goed… Complexen zijn er altijd en zullen er blijven, of je nu 14, 24, 34 of 44 bent. Je goed in je vel voelen is makkelijk gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ten eerste: leuke blog heb je! Ten tweede: ik vind dit een lastige discussie. Nooit is iedereen tevreden met uitspraken over gewicht en uiterlijk. Natuurlijk is gezondheid het allerbelangrijkste, dat mag duidelijk zijn. Dat betekent dus dat de graatmagere modellen niet gezond zijn en zwaar overgewicht ook niet. Ik denk dat het veel beter zou zijn als we ons allemaal gewoon massaal zouden gaan richten op hoe blij we allemaal zijn met onszelf. Want uiteindelijk maakt het maar weinig uit hoe je er uitziet, het gaat veel meer om wat je ermee doet en wat je uitstraalt. Zolang je zelf maar tevreden bent. Hét perfecte lichaam bestaat niet volgens mij. Het leuke is juist dat er zoveel diversiteit is. Want hoe zou de wereld eruit zien als alle vrouwen exacte dubbelgangers van Kate Moss zouden zijn? Juist: ontzettend saai. Het vervelende is alleen dat een ander beeld van wat mooi is moeilijk te verkrijgen is, daar er in de (sociale) media en onderling zoveel nadruk wordt gelegd op hét perfecte figuur. Daardoor zal de onzekerheid die met name vrouwen over hun uiterlijk hebben niet snel verdwijnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s