Je suis Charlie

charlie hebdo, je suis charlie

Verbijstering. Afschuw. De beelden die we gisteren zagen waren onwezenlijk en intriest. Mijn hedendaagse verstand kan er niet bij dat mensen koelbloedig worden afgemaakt omwille van een mening, van een paar cartoons. Afgemaakt zoals beesten. Zag u het filmpje van de agent die zowat werd geëxecuteerd op het trottoir? Walgelijk. En onbegrijpelijk. Sterkte aan de overblijvers bij Charlie Hebdo. Benieuwd of het blad deze trieste tijden zal overleven. (sorry voor de woordkeuze) En chapeau voor de vele kranten in binnen- en buitenland die eensgezind de cartoons op hun voorpagina plaatsen. Daar is ook moed voor nodig.

Ik ben geen pessimist. Ik ben eerder heel optimistich, vrolijk en zorgeloos. Maar hierover ben ik pessimistisch. Het is zo dichtbij. Op drie uur rijden staan we vanuit het lieflijke Brugge in Parijs. What’s next? Ik geloof dat we het topje van de ijsberg nog maar gezien hebben. De feiten van de afgelopen maanden (aanslag in Brussel, gisteren in Parijs) zijn onverdedigbaar en triest. Helaas waren dat aanslagen die we misschien wel konden verwachten: zo werd Charlie Hebdo al jaren bedreigd en kregen ze al eerder af te rekenen met een brandbom. Maar zal dat wel zo blijven? Laat ons aub niet naar een maatschappij gaan waar we constant over onze schouder moeten kijken en constant angst moeten hebben. Laat me aub zorgeloos en gelukkig blijven.

Hoe staan jullie hier tegenover? Zijn jullie er niet zo mee bezig of kijken jullie met angst naar de toekomst?

13 comments

 1. Het is beangtigend en beklemmend en eerlijk, ik heb bewust niet naar het nieuws gekeken om de gruwelijke beelden niet te zien. Niet dat ik aan struisvogelpolitiek doe, maar ik zo’n overgevoelig zieltje heb , en ik de beelden niet meer zou kunnen loslaten. En ik weet zeker, moorden staat niet in de islam, en dat is het hatelijkste, dat ze hun geloof misbruiken om macht te verwerven over heel de wereld. Groen wordt ik er van!

  Like

   1. zoals enkele moslims vandaag in de media zeiden, dit zijn niet de volgelingen van de islam. Maar terroristen, moordenaars van het ergste soort.
    In de Islam wordt ook respect voor de medemens gepredikt.

    Like

 2. Ik ben daar wel mee bezig en ik uit ook mijn ongenoegen, wegkijken kan ik niet, maar angst heb ik niet. En ik geloof nog steeds in het gerecht, dat dergelijke zaken niet ongestraft zullen blijven.

  Like

 3. Over het algemeen probeer ik mezelf ook niet bang te laten maken door zo’n gebeurtenissen. De laatste jaren en dan voornamelijk door de komst van de kinderen ben ik toch wel wat bang geworden voor de toekomst maar dan vooral voor hen en niet voor mezelf.

  Like

 4. Hierover ben ik nog meer dan anders pessimistisch, omdat het ook zo dichtbij is. Ik weet wel, verder van ons bed gebeuren dagelijks dergelijke misdaden, maar ja.
  En bang.. bang voor de toekomst van mijn kinderen, ja. In wat voor een wereld zullen die moeten opgroeien?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s